FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30

ZAGREB, 19. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaobjavljenih do 9.30
ZAGREB, 19. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 9.30

TOKIO

Obilne kiše obrušile su se na zapadni Japan u četvrtak, a broj poginulih u bujicama i poplavama koje je izazvao tajfun Megi narastao je na devet, javljaju u četrvrtak japanski mediji. Prema prognozi nove obilne kiše se još očekuju dok tajfun Megi, koji je već pogodio Južnu Koreju, prolazi prema sjeveru i prijeti da će izazvati bujice na sjevernom Japanu u petak. Dvije su osobe nestale u Južnoj Koreji, gdje je više od 2.400 osoba evakuirano, a letovi su otkazani. Tajfun Megi, što na korejskom znači "som" pogađa područje kišama i jakim vjetrovima drugi dan zaredom i postiže mjestimice do 174 kilometara na sat.

TBILISI

Najmanje šest gruzijskih vojnika ubijeno je, a sedam ranjeno u pucnjavi u noći sa srijede na četvrtak u zoni sukoba između separatista Južne Osetije i snaga iz Tbilisija, doznaje se u četvrtak ujutro iz gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova. Radi se o privremenim podacima, s obzirom da ni mrtvi ni ranjeni ne mogu biti evakuirani iz zone sukoba zbog intenziteta pucnjave, dodao je neimenovani dužnosnik. Ako se potvrdi, broj smrtno stradalih iznosit će dvadesetak na gruzijskoj strani od početka oružanih sukoba prije tjedan dana, prema brojkama Tbilisija. Stanje u Južnoj Osetiji, koja se otcijepila od Gruzije nakon rata početkom '90-ih, zaoštrila se ove godine nakon što je novi predsjednik Mihail Sakašvili obećao ponovo ujediniti Gruziju i tri otcijepljene pokrajine vratiti pod središnju vlast. Južna regija Adžarija je ubrzo kapitulirala, no Južna Osetija i znatno veća Abhazija izrazile su spremnost oružjem branitifaktičnu nezavisnost, koju uživaju već 12 godina.

TEL-AVIV - Konvencija Likuda se ogradila u srijedu do izraelskog premijera Ariela Sharona i glasovala protiv ulaska laburista u vladu, čime je kompomitiran njegov plan povlačenja iz Gaze, prema konačnim rezultatima. Ukupno 53 posto od oko 3.000 zastupnika glasovalo je za rezoluciju "pobunjenika" unutar Likuda, koja se protivi ulasku laburista u vladu. Međutim, ta odluka nije obvezujuća i Sharonovi suradnici tvrde da će on nastaviti s naporima koji bi trebali dovesti do konačnog povlačenja Izraelaca iz Gaze.

BAGDAD - Američke snage ubile su oko 50 naoružanih pobunjenika u akciji u predgrađu Bagdada, objavila je u srijedu američka vojska. Američke su postrojbe izvele akciju i ušle oko 2,5 kilometara u Sadr City, predgrađe s oko dva milijuna stanovnika, uglavnom šijita, koje je uporište pobunjenika. Američki časnik rekao je da su njegovi vojnici ubili oko 50 pobunjenika koji su otvarali vatru na njegove vojnike.

DOHA - Tv-mreža Al-Jazeera prikazala je u srijedu navečer video snimku na kojoj jedna do sada nepoznata iračka skupina prijeti da će ubiti američkog novinara Micaha Garena, otetog u subotu u Iraku, ako se za 48 sati američke snage ne povuku iz Najafa. "Oružana skupina koja se predstavlja kao 'Eskadroni mučenika' objavila je da drži američkog novinara Micaha Garena", javila je katarska TV dok se na snimci pokazuje talac, kojeg okružuju pet naoružanih i maskiranih ljudi. "Ta skupina je zaprijetila da će ubiti taoca za 48 sati ako se američke snage ne povuku iz Najafa", dodaje se u TV prilogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙