FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 29. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 29. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

GROZNI

Gotovo 600.000 Čečena izići će u nedjelju na 430 birališta kako bi izabrali nasljednika proruskoga predsjednika Ahmada Kadirova koji je ubijen u svibnju u eksploziji u Groznom.

Birališta, koja su pod jakim nadzorom policije, otvorena su u 8 sati po mjesnom vremenu, a zatvorit će se u 20 sati.

Među 587.000 birača upisanih u glasačke popise, ima i 8.000 ruskih vojnika stalno razmještenih u Čečeniji.

Ankete ne pokazuju veća iznenađenja: glavni favorit je kandidat kojega podupire Kremlj, ministar unutarnjih poslova Alu Alkanov.

Izbori bi mogli proteći u napetostima još više naglašenim zbog pada dvaju zrakoplova u utorak u Rusiji u kojima su pronađeni tragovi eksploziva i fragmenti dviju naprava, a za dvije putnice čečenskoga imena koje su poginule u zrakoplovima, nitko nije pitao.

KABUL

U eksploziji u južnoj afganistanskoj pokrajini Paktiji u subotu navečer ranjeno je 30 djece i dvije odrasle osobe, priopćila je američka vojska.

Eksplozija, čiji je uzrok zasad nepoznat, odjeknula je nedaleko od škole kod grada Zormata, 125 kilometara južno od Kabula.

Dvije ranjene odrasle osobe, prema priopćenju, prebačene su u američku bazu Salerno u susjednoj provinciji Khostu. Njihovo je stanje stabilno, ali se ne zna u kojem su stanju djeca.

PARIZ

Najmanje sedmoro ljudi poginulo je, a još 40 je ranjeno u lančanom sudaru vozila na jugozapadu Francuske u nedjelju rano ujutro, objavile su francuske vlasti.

Prema službenim izvorima, petnaest je osoba među ranjenima u teškom stanju.

U sudaru koji se dogodio na autocesti 40 kilometara južno od Bordeauxa sudjelovali su španjolski turistički autobus i 10 osobnih automobila. Šestoro poginulih su putnici iz autobusa u kojem su bili turisti iz Španjolske, Portugala i zemalja sjeverne Afrike.

Policija je priopćila da su sva vozila išla u istom smjeru, a uzrok nesreće još je nepoznat.

PEKING

Kina je dobila prvi zakon protiv AIDS-a što pokazuje da vlada želi ukrotiti bolest prije nego što dosegne epidemijske razmjere, izvijestila je u nedjelju službena agencija Nova Kina.

Dopune zakona o zaraznim bolestima predviđaju pojačane administrativne kontrole na svim razinama i mjere zaustavljanja širenja AIDS-a. Promjene zakona potpisao je predsjednik Hu Jintao nakon što ga je prihvatio parlament.

Dopunama zakona naglašava se potreba da se pomogne područjima koja su presiromašna da bi plaćala sustav prevencije i liječenja. Osim toga, zakon određuje i uvjete darivanja krvi.

Prema službenim podacima u Kini živi 840.000 seropozitivnih, ali stvarni je broj vjerojatno još viši. Službeni su mediji upozoravali da bi bez hitnih mjera Kina do 2010. mogla imati čak 12 milijuna seropozitivnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙