FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 21. kolovoza 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 21. kolovoza 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KIJEV - Trinaest je osoba ozlijeđeno, od kojih dvije teže, u dvije eksplozije koje su u petak potresle tržnicu u sjevernom dijelu ukrajinskoga glavnoga grada Kijeva, izvijestio je dužnosnik ministarstva za izvanredne situacije. Eksplozivna naprava i motivi eksplozije još se ispituju, dodao je. Ukrajinska novinska agencija izvijestila je kako je u vrijeme eksplozije tržnica, na kojoj se prodaju uglavnom odjeća i predmeti za kućanstvo, bila gotovo prazna, a eksplozivne su naprave vjerojatno bile u kantama za smeće. Mnoge tržnice kontroliraju suparničke skupine i njihovi međusobni sukobi nisu rijetkost. Zasad nema naznaka da bi eksplozije mogle biti povezane s prisutnošću ukrajinskih vojnika u Iraku u sklopu koalicije pod američkim vodstvom.

STUTTGART - Tri glavne američke vojne baze i dalje će nepromijenjene ostati u Njemačkoj, bez obzira na namjeru Pentagona da povuče 70 tisuća vojnika iz Europe i Azije, rekao je u četvrtak zamjenik zapovjednika američkih snaga u Europi. General Charles F. Wald mislio je na zrakoplovne baze Spangdahlem i Ramstein, obje u zapadnom dijelu Njemačke, te EUCOM (Europsko zapovjedništvo) u Stuttgartu. Nije naveo broj pripadnika američkih snaga na

ta tri mjesta niti je govorio o budućnosti baza u drugim dijelovima Njemačke, poput Grafenwoehra u blizini Nuernberga. Prije tjedan dana Pentagon je odobrio velike investicije radi širenja vojnog vježbališta u Grafenwoehru. Prostor koji zauzima 37 tisuća hektara najveća je vojna baza izvan SAD-a. Dužnosnici iz baze kažu kako je to širenje dio plana prerazmještanja. Ovoga je tjedna američki predsjednik George Bush najavio prerazmještanje snaga koje će trajati sljedećih deset godina.

DAKAR - Obilježavanje 200. obljetnice ukidanja ropstva počinje u subotu na senegalskom otočiću Goree, simbolu trgovine robljem, priopćili su u petak u Dakaru organizatori. Prvi niz manifestacija, predviđen od subote do ponedjeljka, odvijat će se na otočiću Goree, odakle su stoljećima prema Americi kretali milijuni robova, kazao je direktor povijesne i etnografske baštine Senegala Hamady Bocoum. Trodnevne manifestacije dio su programa koji će trajati tri mjeseca, kazala je mjesna savjetnica Annie Jouga. UNESCO je 2004. proglasio međunarodnom godinom obilježavanja borbe protiv ropstva. Ta je godina "odabrana jer se poklapa s 200. obljetnicom osnivanja prve crnačke republike Haiti", objasnio je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙