FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 21. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 21. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

LJUBLJANA

Kontroverzni slovenski poduzetnik i političar Jožko Joras u subotu je na nekoliko sati zatvorio granični prijelaz Sečovje (koji vodi na hrvatski prijelaz Plovanija) kako bi prosvjedovao jer je u petak morao platiti tisuću kuna kazne zbog carinskog prekršaja na hrvatskoj strani. Kako je javila slovenska agencija STA, Joras je najavio konferenciju za novinare na kojoj će ponoviti svoja stajališta kojima negira hrvatski suverenitet u zaseocima južno od Dragonje i pozvati slovenske vlasti da u vezi s time "ispune svoje dužnosti prema građanima". Joras je rekao da će u nedjelju ponovno nastaviti svoj prosvjed zatvaranjem graničnog prijelaza.

KARTUM

Sudan je u subotu potpisao sporazum kojim pristaje osigurati povratak više od milijuna ljudi izbjeglih zbog sukoba koji traju na području Darfura i dati veća prava Darfurcima u lokalnoj vladi. Sudanu su ostala još dva tjedna da dokaže Vijeću sigurnosti UN kako nastoji popraviti stanje u Darfuru gdje od veljače prošle godine bjesni pobuna, u protivnom će se morati suočiti sa sankcijama. Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail rekao je kako bi sporazum s UN-om o prognanima morao umiriti međunarodnu zajednicu. Vlada je, dodao je Ismail, počela stvarati darfursku upravu koja će do izbora surađivati s lokalnim vlastima. UN-ov koordinator za Sudan Manuel Aranda da Silva rekao je kako ga ohrabruju nastojanja Sudana da popravi situaciju u Darfuru, ali glavna zapreka i dalje ostaju nedovoljna sredstva za pružanje pomoći svima kojima je potrebna.

MADRID

Dvije bombe nevelike snage eksplodirale su u subotu u galicijskim gradovima Sanxenxo i Baiona, na sjeverozapadu Španjolske, pri čemu su četiri osobe lakše ozlijeđene, nakon što je nepoznata osoba tvrdeći da pripada ETA-i upozorila da su u tim ljetovalištima podmetnute dvije eksplozivne naprave, prema najnovijim podacima iz područne policijske postaje. Dvoje Portugalaca i dvoje Španjolaca lakše su ozlijeđeni u Sanxenxu, izjavila je glasnogovornica policije koja je napomenula kako je učinjena manja materijalna šteta. Eksplozivne naprave ostavljene su u dva kontejnera za staklo u blizini nautičkog kluba u Sanxenxu i u marini Baione, koju su snage sigurnosti evakuirale. U Baioni su policijski stručnjaci izveli kontroliranu eksploziju naprave.

BUDIMPEŠTA

Mađarska socijalistička stranka (MSZP) počela je subotu ujutro proučavati kandidature petorice mogućih nasljednika premijera Petera Medgyessyja koji je podnio ostavku, izjavili su dužnosnici u subotu. "Socijalisti su izabrali pet kandidata za dužnost premijera", rekao je visoki dužnosnik Gyorgy Janosi nakon sastanka regionalnih vođa MSZP u Budimpešti. Osim šefa kabineta bivšega premijera Petera Kissa i bivšega ministra sporta Ferenca Gyucsanyja, čija su imena objavljena u petak, među kandidatima su predsjednica parlamenta Katlin Szili, ministar kulture Istvan Hiller i bivši državni tajnik Janos Veres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙