FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA: U PRVIH PET MJESECI 5.282 GRAĐEVNE DOZVOLE

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj su u svibnju izdane 1.143građevinske dozvole, što je za 10,1 posto manje nego u istom mjeseculani, dok je u prvih pet mjeseci ove godine broj izdanih građevnihdozvola manji za 5 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjimrazdobljem.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj su u svibnju izdane 1.143 građevinske dozvole, što je za 10,1 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je u prvih pet mjeseci ove godine broj izdanih građevnih dozvola manji za 5 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Uzme li se istodobno u obzir vrijednost radova predviđenih izdanim građevnim dozvolama u prvih pet mjeseci moglo bi se govoriti o postupnom usporavanju visokih stopa rasta u prvom redu kod ostalih građevina (poglavito cesta).

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine u Hrvatskoj su izdane ukupno 5.282 građevne dozvole, a vrijednost radova predviđena tim dozvolama iznosi 9,7 milijardi kuna.

Usporede li se ti podaci s onima od prije godinu dana proizlazi da je broj izdanih građevnih dozvola u prvih pet ovogodišnja mjeseca manji za 277, dok je vrijednost radova manja za milijardu kuna ili za 9,3 posto.

Pritom se bilježe promjene u trendu ulaganja u zgrade i ostale građevine.

Tako je pad vrijednosti radova za oko 36 posto ili za dvije milijarde kuna zabilježen kod ostalih građevina (u što ulazi i cestogradnja). Vrijednost radova ostalih građevina prema građevnim dozvolama izdanim u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iznosi 3,4 milijarde kuna, prema 5,4 milijarde kuna u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kod zgrada predviđena vrijednost radova iznosi 6,3 milijarde kuna, što je pak za milijardu kuna više nego po dozvolama izdanim u prvih pet prošlogodišnjih mjeseci.

Građevnim dozvolama izdanim u prvih pet mjeseci ove godine predviđena je gradnja 8.733 stanova, prosječne površine 82,4 četvornih metara.

Prema izdanim građevnim dozvolama samo u svibnju predviđena je vrijednost građevinskih radova od 2,07 milijardi kuna, uključujući gradnju 1.635 stanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙