FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: OBRTNICI - POKRETAČI GOSPODARSKOG RAZVOJA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Obrtnici su pokretači gospodarskograzvoja, poduzetništva i zapošljavanja pa je nužno i dalje poticatipoduzetničku inicijativu, obrtništvo i malo poduzetništvo, istaknuo jepredsjednik Stjepan Mesić na svečanoj Akademiji u prigodi DanaHrvatske obrtničke komore.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Obrtnici su pokretači gospodarskog razvoja, poduzetništva i zapošljavanja pa je nužno i dalje poticati poduzetničku inicijativu, obrtništvo i malo poduzetništvo, istaknuo je predsjednik Stjepan Mesić na svečanoj Akademiji u prigodi Dana Hrvatske obrtničke komore.

Mesić je naglasio da za razvoj obrta treba stvoriti poticajnu zakonsku regulativu, otvarati poduzetničke zone i centre te ulagati u obrazovanje mladih. "Osobno ću se zalagati kod Vlade i Sabora za najbolja rješenje kojima bi se poticao razvoj obrta i malog poduzetništva", kazao je.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić posebno je naglasio značaj strukovnog obrazovanja, bez kojeg nema razvoja obrtništva i malog gospodarstva. U tom smislu potrebno je kod učenika probuditi interes za obrtnička zanimanja, rekao je Vukelić.

I potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je značaj obrazovanja u daljnjem razvoju obrtništva. Treba raditi na promociji obrtničkih zanimanja kako bi se kod mladih probudio interes za ta zanimanja, kazala je Kosor, naglašavajući da treba poticati i žensko obrtništvo i poduzetništvo.

Potpredsjednica Vlade iznijela je i podatak kako je u prva tri mjeseca ove godine registrirano 1.800 novih obrta.

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran kazao je kako je današnja 10. godišnjica HOK-a dokaz da je HOK postao partner u hrvatskom gospodarstvu i njegovu razvoju. U tom je razdoblju, zahvaljujući brojnim poticajnim mjerama, zamijetan porast broja obrta i novih investicija, kao i povećan izlazak obrtnika na strana tržišta, rekao je.

Značaj obrtništva za hrvatsko gospodarstvo Šafran je potkrijepio i podatcima da je u proteklih deset godina otvoreno oko 42 tisuće novih obrtničkih radionica i zaposleno 70 tisuća novih radnika. Uz sve to, vraća se tradicija učenja zanata i HOK sve više postaje mjesto razvoja novih poduzetnika, rekao je Šafran.

Na današnjoj Akademiji uručena su i najviša priznanja HOK-a "Zlatne ruke" te majstorske diplome.

Statuu "Zlatne ruke" s poveljom koja se dodjeljuje za životno djelo dobili su Branka Kincl i Vesna Kincl Murtić - frizerski salon "Kincl", te Željko Lordanić, vlasnik obrta "Elektrostroj" iz Zadra.

Nagrade za obrtnike godine - statua "Zlatne ruke" s priznanjem dodijeljeni su Stjepanu Jagiću - vlasniku obrta za termičke instalacije, građevinarstvo i trgovinu "Jagić" iz Varaždina, Nedi Makjanić-Kunić, vlasnici modne kuće "Mak" iz Splita, te vlasniku restorana "Stari Puntijar" Zlatku Puntijaru iz Zagreba.

Majstorske diplome dobilo je 907 novih majstora iz čitave Hrvatske, a u njihovo ime primila ih je najmlađa ovogodišnja majstorica Kristina Zečević.

Nagrada Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Šegrt Hlapić" dodijeljena je najboljoj obrtničkoj školi, vinkovačkoj Industrijsko-obrtničkoj školi S. S. Kranjčevića.

Najbolji majstor učitelj je - Zlatko Ravlić (majstor mesar iz Osijeka), najbolji učenik - Siniša Perčić (naučnik za elektromehaničara iz Čakovca), a najbolja učenica Marija Kalić (naučnica za kuharicu iz Osijeka).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙