FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GSV: Predstavnici radnika gradskih tvrtaka ulaze u nadzorne odbore do 19. srpnja

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća(GSV) grada Zagreba usuglasili su se danas da predstavnici radnikagradskih tvrtaka uđu u nadzorne odbore tih tvrtaka do 19. srpnja, alii da se ne povećavaju osigurana sredstva za rad nadzornih odbora.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) grada Zagreba usuglasili su se danas da predstavnici radnika gradskih tvrtaka uđu u nadzorne odbore tih tvrtaka do 19. srpnja, ali i da se ne povećavaju osigurana sredstva za rad nadzornih odbora.

Ulazak radnika u nadzorne odbore 23 gradske tvrtke do 19. srpnja utvrđen je dodatkom temeljnog kolektivnog ugovora.

"To nije samo počasno mjesto, već znači preuzimanje odgovornosti za budućnost tvrtke, a ujedno je i dobar primjer poslodavcima", rekao je predstavnik sindikata Damir Gašparović.

No, budući da bi, zbog većeg broja članova u nadzornim odborima, za njihov rad trebalo osigurati 30 posto više novca, socijalni partneri su se, na prijedlog dogradonačelnika Milana Bandića, usuglasili da se postojeća sredstva raspodjele među članovima ili da se političke stranke odreknu po jednog člana.

Bandić je upozorio da bi se povećanjem članova u nadzornim odborima trebala za 30 posto povećati sredstva za njihov rad.

Nadzorni odbori imaju između pet i sedam članova, a mjesečna naknada po članu iznosi 1.800 kuna.

Predstavnici grada, sindikata i poslodavaca prihvatili su i izvješće o poslovanju tvrtaka u 2003., koje su ostvarile neto dobit u iznosu preko 134 milijuna kuna.

"Iako je broj zaposlenih smanjen za 0,5 posto, neto dobit gradskih poduzeća veća je za 16 posto od dobiti koju je 2002. ostvarilo 19 poduzeća", rekao je pročelnik gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Socijalni partneri dogovorili su da će u sljedećem razdoblju raspravljati o poteškoćama vezanim uz pad zapošljavanja, porastu unutarnjeg duga tvrtaka, preprekama investiranju u gospodarstvo i procesu restrukturiranja gradskih tvrtaka.

Sindikalci upozoravaju da se u ovogodišnja četiri mjeseca 20 posto osoba manje zaposlilo s burze rada nego lani.

Poslodavci pak upozoravaju da od formiranja nove vlade, što je bio slučaj i nakon formiranja stare vlade, raste unutarnji dug tvrtaka.

"Dugovi tvrtaka rastu, a troškovi plaćanja svakodnevno se produžuju", rekao je predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik GSV-a Dragan Đukanović.

Pritom je upozorio da s plaćanjima najviše kasni država, i to ponajviše u djelatnostima zdravstva i građevinarstva, što je pak povezano s nizom drugih djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙