FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USPORAVANJE VISOKIH STOPA RASTA U GRAĐEVINARSTVU

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -

Građevinski radovi u Hrvatskoj u ožujku ove godine bili su veći za 7,6 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, što je najniža mjesečna stopa rasta zabilježena u ovoj godini, dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju fizički obujam građevinskih radova veći za 11,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ovi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se nešto usporavaju ranije visoke stope građevinske aktivnosti, jer je primjerice u prva tri mjeseca lani zabilježeno povećanje fizičkog obujma građevinskih radova za 19 posto.

Pri tome je i nadalje, u prvom tromjesečju ove godine, najviše vremena odrađeno na ostalim građevinama (primarno ceste), oko 60,2 posto, dok se 39,8 posto odnosi na zgrade.

U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.212 građevnih dozvola, što je za 3,7 posto više nego u istom mjesecu lani. No, u prva četiri mjeseca ove godine broj izdanih građevnih dozvola manji za 3,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Uzme li se istodobno u obzir vrijednost radova predviđenih izdanim građevnim dozvolama u prva četiri ovogodišnja mjeseca, moglo bi se govoriti o postupnom usporavanju visokih stopa rasta u prvom redu kod ostalih građevina.

U razdoblju od siječnja do travnja ove godine u Hrvatskoj je izdano ukupno 4.139 građevnih dozvola, a vrijednost radova predviđena tim dozvolama iznosi 7,67 milijardi kuna.

Usporede li se ti podaci s onima od prije godinu dana proizlazi da je broj izdanih građevnih dozvola u prva četiri ovogodišnja mjeseca manji za 148, dok je vrijednost radova manja za 14,8 posto ili za 1,3 milijarde kuna.

Pritom je pad vrijednosti radova za 44 posto ili za više od dvije milijarde kuna zabilježen kod ostalih građevina (u što ulazi i cestogradnja). Vrijednost radova ostalih građevina prema građevnim dozvolama izdanim u prva četiri ovogodišnja mjeseca iznosi 2,7 milijardi kuna, prema 4,8 milijardi kuna u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Građevnim dozvolama izdanim u prva četiri mjeseca ove godine predviđena je gradnja 7.098 stanova, prosječne površine 81,3 četvornih metara.

Prema izdanim građevnim dozvolama samo u travnju predviđena je vrijednost građevinskih radova od 2,8 milijardi kuna, uključujući gradnju 2.152 stana s prosječnom površinom 77,8 kvadrata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙