FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HERBERTU MANGU BIT ĆE 2. SRPNJA URUČENA DIPLOMA DOPISNOGA ČLANA HAZU

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti (HAZU) Pavle Dešpalj uručit će 2. srpnja nasvečanosti u palači HAZU-a predsjedniku Austrijske akademije znanostiHerbertu Mangu diplomu dopisnog člana HAZU-a.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Pavle Dešpalj uručit će 2. srpnja na svečanosti u palači HAZU-a predsjedniku Austrijske akademije znanosti Herbertu Mangu diplomu dopisnog člana HAZU-a.

Istaknuti znanstvenik svjetskoga ugleda na području tehničke mehanike i građevinarstva Herbert Mang za dopisnoga člana HAZU-a izabran je 20. svibnja na izbornoj skupštini te najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove.

Herbert Mang (Beč,1942.) diplomirao je građevinarstvo 1967. na Tehničkom sveučilištu u Beču, a doktorom tehničkih znanosti postao je 1970. na matičnom Sveučilištu.

Stupanj doktora filozofije postigao je 1974. na Texas tehničkom sveučilištu, a za redovitoga profesora izabran je 1983. Na Tehničkom sveučilištu u Beču obnašao je dužnosti dekana Građevinskoga fakulteta i prorektora Tehničkog sveučilišta u Beču.

Za predsjednika Austrijske akademije znanosti i za člana Znanstvenog vijeća austrijske Federalne vlade izabran je 2003.

Područje njegova istraživanja je računalstvo, numerička mehanika krutih i deformabilnih tijela, te sve vrste građevinskih i strojarskih konstrukcija i geomehanika. Koautor je odnosno suizdavač 10 knjiga s tog područja, objavio je 324 rada, održao je 307 javnih predavanja od čega 130 pozvanih.

Dugi niz godina uspješno surađuje s hrvatskim institucijama i istaknutim znanstvenicima i stručnjacima.

Izborom Herberta Manga, kako je priopćeno iz HAZU, potvrđena je i dobra suradnja između austrijske i hrvatske akademije.

Ugovor o znanstvenoj suradnji dviju akademija produžen je krajem prošle godine za sljedećih pet godina, a početkom ove godine potpisan je i Protokol o znanstvenoj suradnji kojim se uređuju detalji razmjene znanstvenika i stručnjaka do konca 2008.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙