FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBILJEŽEN DAN HOK-A

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Obrtnici su pokretači gospodarskograzvoja, pokretači poduzetništva i zapošljavanja i stoga je nužno idalje poticati i razvijati poduzetničku inicijativu, obrtništvo i malopoduzetništvo, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske StjepanMesić na današnjoj svečanoj Akademiji prigodom Dana Hrvatske obrtničkekomore (HOK).
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Obrtnici su pokretači gospodarskog razvoja, pokretači poduzetništva i zapošljavanja i stoga je nužno i dalje poticati i razvijati poduzetničku inicijativu, obrtništvo i malo poduzetništvo, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na današnjoj svečanoj Akademiji prigodom Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Mesić je naglasio da za razvoj obrta treba stvoriti poticajnu zakonsku regulativu, otvarati poduzetničke zone i centre te ulagati u obrazovanje mladih. "Osobno ću se zalagati kod Vlade i Sabora za najbolja rješenje kojima bi se poticao razvoj obrta i malog poduzetništva", kazao je.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić posebno je naglasio značaj strukovnog obrazovanja, bez kojeg nema razvoja obrtništva i malog gospodarstva. U tom smislu potrebno je kod učenika probuditi interes za obrtnička zanimanja, rekao je Vukelić.

I potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je značaj obrazovanja u daljnjem razvoju obrtništva. Treba raditi na promociji obrtničkih zanimanja kako bi se kod mladih probudio interes za ta zanimanja, kazala je Kosor, naglašavajući da treba poticati i žensko obrtništvo i poduzetništvo.

Potpredsjednica Vlade iznijela je i podatak kako je u prva tri mjeseca ove godine registrirano 1.800 novih obrta.

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran kazao je kako je današnja 10. godišnjica HOK-a dokaz da je HOK postao partner u hrvatskom gospodarstvu i njegovu razvoju. U tom je razdoblju, zahvaljujući brojnim poticajnim mjerama, zamijetan porast broja obrta i novih investicija, kao i povećan izlazak obrtnika na strana tržišta, rekao je.

Značaj obrtništva za hrvatsko gospodarstvo Šafran je potkrijepio i podatcima da je u proteklih deset godina otvoreno oko 42 tisuće novih obrtničkih radionica i zaposleno 70 tisuća novih radnika. Uz sve to, vraća se tradicija učenja zanata i HOK sve više postaje mjesto razvoja novih poduzetnika, rekao je Šafran.

Na današnjoj Akademiji uručena su i najviša priznanja HOK-a "Zlatne ruke" te majstorske diplome.

Statuu "Zlatne ruke" s poveljom koja se dodjeljuje za životno djelo dobili su Branka Kincl i Vesna Kincl Murtić - frizerski salon "Kincl", te Željko Lordanić, vlasnik obrta "Elektrostroj" iz Zadra.

Nagrade za obrtnike godine - statua "Zlatne ruke" s priznanjem dodijeljeni su Stjepanu Jagiću - vlasniku obrta za termičke instalacije, građevinarstvo i trgovinu "Jagić" iz Varaždina, Nedi Makjanić-Kunić, vlasnici modne kuće "Mak" iz Splita, te vlasniku restorana "Stari Puntijar" Zlatku Puntijaru iz Zagreba.

Majstorske diplome dobilo je 907 novih majstora iz čitave Hrvatske, a u njihovo ime primila ih je najmlađa ovogodišnja majstorica Kristina Zečević.

Nagrada Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Šegrt Hlapić" dodijeljena je najboljoj obrtničkoj školi, vinkovačkoj Industrijsko-obrtničkoj školi S. S. Kranjčevića.

Najbolji majstor učitelj je - Zlatko Ravlić (majstor mesar iz Osijeka), najbolji učenik - Siniša Perčić (naučnik za elektromehaničara iz Čakovca), a najbolja učenica Marija Kalić (naučnica za kuharicu iz Osijeka).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙