FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVICARSKI FRANAK OJAČAO NAKON PODIZANJA KAMATNIH STOPA

LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Švicarski franak danas je nasvjetskim tržištima ojačao prema značajnijim svjetskim valutama, nakonšto je švicarska središnja banka podigla ključne kamatne stope po prviput u zadnjih četiri godine.
LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Švicarski franak danas je na svjetskim tržištima ojačao prema značajnijim svjetskim valutama, nakon što je švicarska središnja banka podigla ključne kamatne stope po prvi put u zadnjih četiri godine.

U takvim okolnostima franak je ojačao nekih 0,67 posto prema dolaru te 0,4 posto prema euru. Trenutno tako dolar iznosi 1,2580 franaka, a euro 1,5144 franaka.

Švicarska valuta snažno je porasla uslijed rasta njezine privlačnosti za ulagače nakon prvog podizanja ključne kamatne stope u Švicarskoj u četiri godine. Potom je njezin snažan rast usporen nakon što je Banka signalizirala da će intervenirati u slučaju jačanja franka. Objavila je i da će zasad i nadalje provoditi svoju ekspanzionističku politiku. No, analitičari očekuju novo povećanje kamatnih stopa u rujnu.

"Odluka o podizanju kamatnih stopa bila je veliko iznenađenje tržištima, pa je stoga franak ojačao. No, tada je banka kazala da će intervenirati ako franak bude jačao, što je potaknulo nešto prodaja", kazao je Lee Ferridge, valutni strateg iz Rabobanka u Londonu.

S druge strane, dolar je na vrijednosti izgubio i prema euru i jenu. Oslabio je tako nekih 0,27 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,202 dolara, dok je gubitak prema jenu bio nešto veći, i to u visini 0,56 posto, tako da dolar trenutno vrijedi 109,35 jena.

Analitičari kažu da je dolar pogođen rastom napetosti u Iraku, dok najnovija povoljna izvješća o industrijskoj proizvodnji i aktivnostima u građevinarstvu nisu uspjela izmijeniti stajališta tržišta da će rast američkih kamatnih stopa biti postupan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙