FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA DOBILA STATUS KANDIDATA

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - "Ipak je uspjela", Hrvatska je dobilaslužbeni status kandidata za Europsku uniju, piše u komentaru zaDeutsche Welle Bettine Burkhart i dodaje da je "nakon siječnja 1992.godine, kada je Europska unija službeno priznala Hrvatsku i svibnjaiste godine kada su je priznali i Ujedinjeni narodi, ovo možda trećidatum od velikog značaja u povijesti te države".
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - "Ipak je uspjela", Hrvatska je dobila službeni status kandidata za Europsku uniju, piše u komentaru za Deutsche Welle Bettine Burkhart i dodaje da je "nakon siječnja 1992. godine, kada je Europska unija službeno priznala Hrvatsku i svibnja iste godine kada su je priznali i Ujedinjeni narodi, ovo možda treći datum od velikog značaja u povijesti te države".

Sada je Hrvatskoj potrebna iskrena, jasna inventura političkih i gospodarskih problema koji su i dalje veliki, ta lista je duga i od ljudi u Hrvatskoj će se sljedećih nekoliko godina tražiti puno, a to se može tražiti samo ako se bespoštedno iskreno bude govorilo o brutalnim zahvatima i zahtjevima, ali i o jasnim pozitivnim perspektivama, piše Burkhart. "Ono što političari često zaboravljaju, i to ne samo u Hrvatskoj, jest da su njihovi birači često pametniji nego što političari misle i ne vole kada im se prodaje rog za svijeću", primjećuje Burkhart.

Na unutarnjepolitičkom planu to znači da bi od sada trebalo prestati s grandioznim najavama, uljepšavanjima i obostranim optuživanjima, a ako proces uspije, konačno u korist svih Hrvata a prvenstveno mlade generacije, onda bi trebalo prekinuti s unutarnjepolitičkim smicalicama gdje svaka strana okreće činjenice da bi napala političke protivnike, stoji u komentaru Bettine Burkhart.

Od sada će biti riječ o žestokim činjenicama, žestokim u svakom pogledu, ocjenjuje Bettine Burkhart, jer gospodarski su problemi ogromni i moraju se donijeti brze, jasne odluke koje treba još brže provesti. Riječ je o golemom proračunskom deficitu, prestrukturiranju gospodarstva i poljoprivrede, pravosuđa, o borbi protiv korupcije, no to su tek neke od hitnih tema za što treba ujediniti snage i sigurno pri tome neće škoditi ako se u ključnim područjima "glavne pozicije budu dodjeljivale stručnjacima, a ne prema stranačkoj pripadnosti i stranačkim proporcijama", drži komentatorica. "Vlada i oporba moraju raspravljati i boriti se oko najboljih rješenja, imajući pred sobom zajednički cilj", piše Burkhart.

Burkhart na kraju svog komentara dodaje i da je Sanader u potpuno europskom stilu već izjavio da Hrvatska svoj status kandidata želi iskoristiti za poboljšanu suradnju u regiji, a dobar primjer tomu je suradnja Hrvatske, Albanije i Makedonije s obzirom na zajednički pristup NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙