FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PREVISOKA CIJENA ZA ULAZAK U EU?

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Tek dva dana od kandidature zaEuropsku uniju uz određeno zadovoljstvo u hrvatskoj javnostiprevladava i mišljenje da je Hrvatska za taj važan iskorak premaEuropi platila previsoku cijenu, primjećuje se u prilogu postaje Radioslobodna Europa.
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Tek dva dana od kandidature za Europsku uniju uz određeno zadovoljstvo u hrvatskoj javnosti prevladava i mišljenje da je Hrvatska za taj važan iskorak prema Europi platila previsoku cijenu, primjećuje se u prilogu postaje Radio slobodna Europa.

Pitanje je što je Hrvatskoj ovog trenutka prioritet, komentira za RFE profesor Ivo Banac, "ako je prioritet ući u EU onda nismo, a mislim da je općenito stanje u Hrvatskoj takvo da je prioritet upravo ući u EU" i dodaje da bi bilo bolje "kada bi sami mogli riješiti sve probleme koji su zemlju opteretili, no ostaje činjenica da posao tranzicije nismo obavili i da ga nismo dobro obavili". "Ostaje čitav niz velikih tema koje ulaze u pregovore i mislim da pregovore moramo obaviti što je moguće prije, a da smo u situaciji gdje nas pritišću i ucjenjuju, to je točno", ističe za RFE Banac.

Iako smatra da je Hrvatska mogla u Europu "uzdignutijeg čela da je imala više snage i volje da napravi red u vlastitoj kući i provede potrebne reforme", liberal Banac za postaju primjećuje da je "riječ o neodgovornosti političke elite koja jednostavno nije dorasla zadaći i zato moramo naći društvo koje će nas prisiliti da bolje radimo".

Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić optužuje Račanovu i Sanaderovu vladu da su pristale na podređeni položaj i izdale mnoge nacionalne interese "za ljubav" pozitivnog avisa i stjecanja statusa kandidata, "što je vrlo važno, ali osobno smatram da je plaćena previsoka cijena za to", prenosi postaja. RFE prenosi da su se, prema Pašalićevoj ocjeni, drastična popuštanja dogodila u pogledu ribolovno-ekološke zone na Jadranu, pravu kupnje nekretnina u Hrvatskoj i dopuštanju uvoza govedine iz EU jer "statistički je nemoguće izbjeći kravlje ludilo u Hrvatskoj ako se uvozi meso iz zemalja u kojima se pojavilo".

Pašalić za RFE dodaje da se uopće nije smjelo popustiti u pogledu Haaga i izručivanja hrvatskih generala jer će u presudama stajati "da je Hrvatska nastala kao rezultat zločinačkog pothvata na čelu kojeg su bili predsjednik Tuđman i hrvatski generali" i smatra da će to "tek imati posljedice za politički položaj, gospodarstvo i ukupnu povijest Hrvatske".

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula ističe da je upravo Račanova vlada trasirala put u Europu i dodaje "da Sanader i HDZ-ova Vlada ne popuštaju toliko Europi i nekim susjedima koliko je to neizbježno i stvarnost", prenosi RFE. Picula drži da Unija mora ostati prioritet "ali sve ima svoju cijenu" i zaključuje da Hrvatsku tek očekuju pravi pregovori s Europom i "da pravo popuštanje još nije ni počelo jer pregovori s EU-om o punopravnom članstvu koji će se dogoditi sljedeće godine, tek će donijeti neka ozbiljnija razočaranja određenom broju građana u Hrvatskoj i predviđam da će zbog toga euroskepticizam jačati u Hrvatskoj kao što je jačao i u svim zemljama kandidatima za vrijeme pregovaranja", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙