FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA JE BLIŽA EU-U OD SCG-A JER NITKO NE DOVODI U PITANJE NJENE GRANICE

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska koja se smatra kandidatom zapridruživanje Europskoj uniji nije "odskočila" zbog gospodarskestabilizacije već je "odskočila zato što je riješila svoje državnopitanje i njene granice više nitko ne dovodi u pitanje", ocijenio jeprofesor i savjetnik premijera SCG-a Vojislava Koštunice za političkapitanja Slobodan Samardžić na predstavljanju svojeg rada u mjesečniku"Prizma", prenosi novosadski "Dnevnik".
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska koja se smatra kandidatom za pridruživanje Europskoj uniji nije "odskočila" zbog gospodarske stabilizacije već je "odskočila zato što je riješila svoje državno pitanje i njene granice više nitko ne dovodi u pitanje", ocijenio je profesor i savjetnik premijera SCG-a Vojislava Koštunice za politička pitanja Slobodan Samardžić na predstavljanju svojeg rada u mjesečniku "Prizma", prenosi novosadski "Dnevnik".

Kompletan proces pridruživanja Srbije i Crne Gore EU-u u rukama je Bruxellesa, ocijenio je pritom Samardžić, ukazavši na tri najveća problema SCG-a koje joj EU zamjera u zadnjem izviješću u pogledu politike pridruživanja zapadnog Balkana, a to su suradnja SCG-a, u prvom redu Srbije, s haaškim sudom, funkcioniranje institucije državne zajednice i jedinstveno tržište SCG-a.

"Haag je nespecifičan uslov Brisela, i pošto nije izvorna politika EU, ona bi lako mogla ovu temu da skine s repertoara svojih uslova, a da time ne ugrozi djelovanje Tribunala u smjeru koji mu je namijenilo Vijeće sigurnosti UN-a. Ovako ni najmanje ne pomaže djelovanju Tribunala, ali svojim pritiscima na SCG otežava proces njenog pridruživanja", rekao je Samardžić i dodao da je SCG na repu integracije jer još uvek nije dobila ni Studiju izvodljivosti, koja je uvjet za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Samardžić je istaknuo da dva specifična uslova Bruxellesa za pridruživanje, a to su razvijene institucije državne zajednice s kojima EU pregovara i jedinstveno tržište, koči vlast u Podgorici. Tu su još i dodatne teškoće prisutne u obje države članice SCG-a, primijetio je Samardžić, dodavši da Srbija loše stoji u reformskoj politici, dok su joj europske kočnice još uvijek nestabilne institucije, harmonizacija domaćeg i europskog zakonodavstva, stručnost kadra za pridruživanje Europi, prenosi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙