FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: POSTROŽENA KONTROLA ISPUNJENJA UVJETA ZA PRISTUP EU-U ODNOSIT ĆE SE I NA HRVATSKU

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Tijekom summita u Bruxellesu europskišefovi država i vlada ponovit će kako podupiru ulazak u Europsku unijuRumunjske i Bugarske, ali samo ako su te zemlje u potpunosti spremne,a očekuje se i da će najaviti početak pregovora s Hrvatskom početkomsljedeće godine, objavljuje BBC.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Tijekom summita u Bruxellesu europski šefovi država i vlada ponovit će kako podupiru ulazak u Europsku uniju Rumunjske i Bugarske, ali samo ako su te zemlje u potpunosti spremne, a očekuje se i da će najaviti početak pregovora s Hrvatskom početkom sljedeće godine, objavljuje BBC.

Europska unija odlučila je postrožiti kontrolu ispunjavanja uvjeta potrebnih za pridruživanje, a nakon što je službeno zaključila pregovore o članstvu s Bugarskom, nakanila je i pridruženje te zemlje uvjetovati klauzulom u kojoj se kaže da će pristup biti odgođen za godinu dana ako se prethodno ne ispune sva obećanja iz pregovora, napominje postaja.

Unija prvi puta koristi takvu klauzulu, koja je usuglašena na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, a vjeruje se kako će se isti uvjet primijeniti i u slučaju Rumunjske i Hrvatske, a možda je i Turske, ističe postaja.

Europski diplomati kažu kako nije izgledno da će klauzula doista i značiti odgodu pristupa za Bugarsku, a glavni je cilj, ističu oni, uputiti kandidatima jasnu poruku da sve reforme moraju shvatiti ozbiljno žele li se pridružiti Uniji, prenosi BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙