FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA NE BI TREBALA UĆI U EU U DRUŠTVU TURSKE

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Ako šefovi država i vlada članica EU-ana sastanku na vrhu u Bruxellesu ovog mjeseca ne usvoje nacrteuropskog ustava, negativne posljedice takvog ishoda pogodit će svečlanice Unije ali i sve one zemlje koje to namjeravaju postati, daklei Hrvatsku, objavljuje Deutsche Welle u petak.
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Ako šefovi država i vlada članica EU-a na sastanku na vrhu u Bruxellesu ovog mjeseca ne usvoje nacrt europskog ustava, negativne posljedice takvog ishoda pogodit će sve članice Unije ali i sve one zemlje koje to namjeravaju postati, dakle i Hrvatsku, objavljuje Deutsche Welle u petak.

Priroda i sastav Unije mnogo su složeniji nego što je to bio slučaj u prošlosti pa zamisao o usvajanju europskog ustava zasad još uvijek podrazumijeva spajanje i sažimanje svih europskih ugovora u jedinstveni sporazum, tumači postaja.

Aktualni nacrt Ustava koji je predstavio Konvent EU-a rezultat je kompromisa, a Unija ipak mora napraviti korak dalje i suočiti se novim izazovima u modernom i globaliziranom svijetu, pri čemu najslabije stoji u gospodarstvu, zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici budući da joj na tim područjima još uvijek nedostaju bolji instrumenti, primjećuje njemačka postaja.

Hrvatska želi postati kandidatom i članicom, ali ako EU ima velike probleme a nema Ustav, članstvo ostaje tek puki san budući da Unija u tom slučaju ne može osigurati bolji život, upozorava DW.

Za sada nema nikakvih pokazatelja da bi Hrvatska mogla započeti pregovore o članstvu u paketu s Turskom a kamoli skupa s tom zemljom ući u EU, naglašava postaja, bilježeći u tom kontekstu nesklonost EU-a da prihvati samo jednu zemlju, ali i izjavu povjerenika za proširenje Guentera Verheugena da se više neće stvarati skupine zemalja koje će pregovarati s Unijom, već će Bruxelles ići na individualne pregovore.

Zamisao o članstvu Turske zapravo je mit i teško je prognozirati kakva će biti njezina budućnost, procjenjuje DW. Hrvatska pak ima potpuno drugačiju povijest od Turske i ne bi smjela trpjeti negativne posljedice nejasne situacije u kojoj se nalazi zemlja na Bosporu, dodaje postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙