FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ULAZAK HRVATSKE U EU PRIJE 2009. "NIJE VJEROJATAN"

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima dobre izglede da još uovom desetljeću postane 28. članicom Europske unije, konstatiraSueddeutsche Zeitung povodom odluke šefova država i vlada članica EU-ada početkom 2005. g. započnu pregovore sa Zagrebom o članstvu.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima dobre izglede da još u ovom desetljeću postane 28. članicom Europske unije, konstatira Sueddeutsche Zeitung povodom odluke šefova država i vlada članica EU-a da početkom 2005. g. započnu pregovore sa Zagrebom o članstvu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja želi dokončati pregovore u roku od dvije i pol godine ali stručnjaci u Povjerenstvu EU-a tumače za SZ da prijem Hrvatske prije 2009. g. "nije vjerojatan" budući da će nužni pregovori vjerojatno potrajati do pet godina.

Hrvatska vlada još se uvijek nada da će moći pristupiti Uniji paralelno s Bugarskom i Rumunjskom kojima je EU ponovno obećao da će uznastojati na njihovu učlanjenju u siječnju 2007. g. a Povjerenstvo EU-a već u svojim financijskim planovima čvrsto računa s 27 članica.

Iako EU uvjerava Zagreb da će tempo pregovora ovisiti isključivo o brzini kojom će Hrvatska ispunjavati uvjete za članstvo, hrvatski političari strahuju da će njihova zemlja pregovarati o ulasku u EU tek nakon 2007. paralelno s Turskom, navodi list.

članice EU-a trebale bi odlučiti o početku razgovora s Ankarom o članstvu tek na summitu u prosincu ove godine, podsjeća muenchenski list, otklanjajući pritom bojazni hrvatskih političara i prognozom stručnjaka u Bruxellesu da bi se pregovori s Ankarom "mogli otegnuti i do deset godina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙