FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: REGIONALNI ASPEKT HRVATSKE KANDIDATURE ZA EUROPSKU UNIJU

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - NATO i Europska unija su i sustavikolektivne sigurnosti i stabilnosti te zemlje članice ili one kojetraže članstvo trebaju pridonositi njegovoj sigurnosti i stabilnosti,pa je tako i Hrvatska dobila zadaću, a zadaća Hrvatske, s obzirom nanjen geostrateški položaj, je da se okrene prema regiji, istaknuo je urazgovoru za Radio slobodnu Europu ravnatelj zagrebačkog Instituta zameđunarodne odnose Mladen Staničić.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - NATO i Europska unija su i sustavi kolektivne sigurnosti i stabilnosti te zemlje članice ili one koje traže članstvo trebaju pridonositi njegovoj sigurnosti i stabilnosti, pa je tako i Hrvatska dobila zadaću, a zadaća Hrvatske, s obzirom na njen geostrateški položaj, je da se okrene prema regiji, istaknuo je u razgovoru za Radio slobodnu Europu ravnatelj zagrebačkog Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić.

"Druga je stvar koliko je ona u stanju to učiniti ne samo zbog nje same, nego i zbog stanja u nekim zemalja regije, primjerice Srbije i Crna Gora i BiH, koje nisu normalne države. Bez uvrede, ali nemaju ni transparentan ustavni status, niti nešto drugo. Prema tome, jedino što Hrvatska tu može napraviti je da konstruktivnom politikom prema tim zemljama pomogne da se u njima unutrašnje političko stanje stabilizira, ali naravno na razini kriterija EU-a", ocjenjuje Staničić za postaju.

U odnosima prema SCG-u, smatra Staničić, "naglasak mora biti na povratku izbjeglih Srba i njihove imovine“, a u odnosima prema BiH "i dalje ustrajati kao u zadnjih šest-sedam godina, ne na integralnosti BiH i ohrabrivanju, nego na obeshrabrivanju svih mogućih separatističkih ideja koje bi mogle doći, ako je o Hrvatskoj riječ, od strane bosanskih Hrvata, posebno u Hercegovini".

"Hrvatska vjerojatnim prihvaćanjem kandidature postaje rampa EU prema istoku i to će donijeti određene probleme, ali ako stvari budu bile malo optimističnije, Hrvatska može imati čak dosta materijalne koristi, široka tržišta za izvoz", ocijenio je Staničić za RFE.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić u razgovoru za RFE ističe kako je rezerviran prema ovakvom modelu i političkoj strategiji za ispunjavanje zahtjeva EU-a za priključivanje. "Više nego što volimo čuti spominje se regionalni pristup. Dakle, to da Hrvatska bude lokomotiva u regiji, to smo imali sedamdeset godina. To smo mogli vidjeti na primjeru da je Hrvatska morala preuzeti sve financijske dugove koje je imala, a da su, recimo, Pariški i Londonski klub Srbiji njene dugove oprostili. To samo govori o tome da ćemo mi platiti i te dugove. Kada vidim kamo to sve ide, kakva se sve cijena plaća i što se čini, općenito sam rezerviran prema ovakvom modelu i strategiji politike prema ispunjavanju zahtjeva EU za pristupanje članstvu", rekao je Đapić za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙