FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA GRABI PREMA EUROPSKOJ UNIJI

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Odluka Europske unije da pregovori očlanstvu Hrvatske započnu početkom sljedeće godine rezultat jeprovedbe reformi u toj zemlji i promjene odnosa službenog Zagrebaprema ICTY-ju, konstatira Nizozemski radio.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Odluka Europske unije da pregovori o članstvu Hrvatske započnu početkom sljedeće godine rezultat je provedbe reformi u toj zemlji i promjene odnosa službenog Zagreba prema ICTY-ju, konstatira Nizozemski radio.

Ranije je taj odnos bio u najmanju ruku težak ali nova je vlada desnog centra to promijenila, ustvrdio je u razgovoru za postaju hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

On priznaje da postoje određene razlike u mišljenjima kada je u pitanju priroda optužnica podignutih protiv pretpostavljenih ratnih zločinaca ali smatra da one ne bi trebale biti prepreka nastavku suradnje, navodi postaja.

Za mandata aktualne vlade premijera Ive Sanadera osam osumnjičenika iz Hrvatske i iz redova bosanskih Hrvata dragovoljno se predalo ICTY-ju a Hrvatska je istodobno počela reformirati svoj pravosudni sustav kako bi organizirala suđenje pretpostavljenim ratnim zločincima pred vlastitim sudovima.

Haaški sud razmatra mogućnost prepuštanja slučaja Norac hrvatskom pravosuđu, što neće biti laka zadaća za Hrvatsku budući da se veliki dio stanovništva općenito suprotstavlja njegovom izlasku pred sud, tumači Nizozemski radio.

Sljedeći ispit za Hrvatsku bit će odnos prema manjinama, konstatira postaja, podsjećajući na kopenhaške kriterije, koji od članica EU-a zahtijeva poštivanje prava manjina. Hrvatska ih apsolutno ispunjava, tvrdi ministar Žužul.

"Imamo prava manjina za koja svi priznaju da su među najboljima u svijetu. I više od toga - pokušavamo stvoriti atmosferu u kojoj će se svi ljudi u Hrvatskoj dobro osjećati", tumači hrvatski ministar vanjskih poslova, dodajući da je najbolji dokaz "činjenica da našu vladu podupiru predstavnici svih manjina u Hrvatskom saboru".

"No, međunarodna zajednica i dalje poziva Zagreb da uloži veće napore kako bi omogućila povratak manjinske srpske populacije u Hrvatsku", navodi Nizozemski radio, ističući kao jedan od glavnih praktičnih problema smještaj i zapošljavanje.

Ulazak Hrvatske u EU "projekt je tisućljeća", naglašava ministar Žužul, dodajući da to vrijedi i za njegovu zemlju i za sve nasljednice bivše Jugoslavije: "Zaista vjerujem da će i one jednog dana postati članicama Europske unije. Proces ujedinjenja neće biti dovršen sve dok i one ne postanu članicama EU-a. Ne možemo zamisliti Europu koja usred svog trbuha ima rupu", naglašava on.

"Čini se da je Hrvatska čvrsto odlučila postati prvom zemljom koja će tu rupu početi popunjavati", zaključuje postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙