FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PADAJU USLIJED VEĆIH ISPORUKA OPEC-A

LONDON, 15. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima nastavile slabiti, tako da njihov pad odpočetka tjedna iznosi više od dolara, kako popuštaju zabrinutosti okoljetne ponude goriva nakon što su uvećane isporuke zemalja članicaOrganizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).
LONDON, 15. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima nastavile slabiti, tako da njihov pad od početka tjedna iznosi više od dolara, kako popuštaju zabrinutosti oko ljetne ponude goriva nakon što su uvećane isporuke zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte spustila se za 38 centi, na 37,21 dolar, što je nekih 12 posto manje u usporedbi s najvišom razinom u zadnjih 21 godinu, zabilježenom 2. lipnja u visini 42,45 dolara. Barel nafte Brent u Londonu pojeftinio je za 62 centa, na 34,87 dolara.

Najviša razina proizvodnje OPEC-a u gotovo četiri godine te rast zaliha goriva, kažu analitičari, potaknuli su veće prodaje nafte, predvođene špekulativnim investicijskim fondovima.

"Čini se da su ljudi sigurniji glede povećanja isporuka nafte iz OPEC-a", kazao je analitičar Steve Turner iz Commerzbanke."I dalje bilježimo trend slabljenja cijena uspostavljen tijekom posljednja dva tjedna, a koji je uslijedio nakon podatka o porastu zaliha".

Proizvodnja 10 članica OPEC-a na koje se primjenjuju kvote trebala bi porasti za nekih 800 tisuća barela dnevno u lipnju, kažu u tvrtki Petrologistics. Time bi njihova proizvodnja dosegnula 27,4 milijuna barela dnevno, a ako joj se pridoda i Irak, koji je izuzet iz sistema kvota, čiju proizvodnju Petrologistics procjenjuje u visini 2,3 milijuna barela dnevno, ukupna bi proizvodnja OPEC-a iznosila u ovome mjesecu 29,7 milijuna barela dnevno.

Alžirski ministar za energiju Chakib Khelil izjavio je danas da je pad cijena nafte dokaz da OPEC još ima moći utjecati na tržišta. Na sastanku 21. srpnja kartel bi mogao razmotriti drugu fazu najavljenog porasta proizvodnje, u visini dodatnih 500 tisuća barela dnevno od 1. kolovoza, nakon što će proizvodnju od početka idućeg mjeseca uvećati za dva milijuna barela dnevno.

Prema njegovim riječima, kartel će vjerojatno provesti drugu fazu sporazuma, a više razine proizvodnje opravdane su obzirom na projicirani snažan rast potražnje u trećem i četvrtom tromjesečju. "Za sada smo već donijeli odluku, no u srpnju ćemo se ponovno sastati i vjerojatno se odlučiti na povećanje", kazao je Khelil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙