FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PALE, NO I DALJE IZNAD 41 USD NA AMERIČKOM TRŽIŠTU

LONDON, 18. svibnja 2004. (HinaReuters) - Cijene sirove nafte danas suse na američkom tržištu spustile s najviših razina u zadnjih 21godina, no i dalje se drže iznad 41 dolara po barelu.
LONDON, 18. svibnja 2004. (HinaReuters) - Cijene sirove nafte danas su se na američkom tržištu spustile s najviših razina u zadnjih 21 godina, no i dalje se drže iznad 41 dolara po barelu.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku spustila se tako za 35 centi, na 41,20 dolara po barelu, nakon što je jučer dosegnula najvišu razinu od osnutka tog terminskog tržišta u 1983, u visini 41,85 dolara. Barel nafte Brent u Londonu pojeftinio je za 38 centi, na 37,53 dolara.

Analitičari kažu da će snažno rastuća potražnja za gorivom i stalni interes špekulativnih fondova za naftom vjerojatno zasad držati cijene sirove nafte na američkom tržištu iznad 40 dolara.

Snažan svjetski gospodarski rast i niske zalihe nafte na Zapadu potaknuli su sumnje hoće li proizvođači i rafinerije moći udovoljiti galopirajućoj potražnji za motornim gorivima, posebice u Sjedinjenim Državama, gdje potražnja doseže vrhunac tijekom ljetnih mjeseci.

"Odnos ponude i potražnje nije se promijenio. Potražnja je snažna i vrlo malo ima prostora za povećanje proizvodnje. To je opasno tržište", kazao je Tetsu Emori, analitičar iz Mitsui Bussan Futures iz Tokija.

Uz dodatne poticaje zbog mogućih prekida isporuka s turbulentnog Bliskog istoka, špekulativni fondovi u velikoj mjeri kupuju naftu, potaknuvši rast cijene sirove nafte na američkom tržištu za 27 posto od početka godine. Cijene benzina više su za gotovo 50 posto u odnosu na kraj prošle godine.

"Interes investicijskih fondova za naftom postoji zbog nesigurnosti glede ponude", kazao je neovisni energetski konzultant u Londonu Geoff Pyne. "Cijene roba poput bakra i zlata sada su ispod najviših razina, no nafta ima posebnu priču o neizvjesnosti koja će nastaviti podupirati jačanje njezinih cijena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙