FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE SLABE, NO I DALJE IZNAD 40 DOLARA

LONDON, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suzabilježile blagi pad na svjetskim tržištima uslijed dobitonosnihprodaja špekulativnih fondova, no njihovo je slabljenje ograničenozbog i dalje prisutnih strahova glede sigurnosti isporuka s Bliskogistoka te niskih američkih zaliha benzina pred ljetnu sezonu.
LONDON, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su zabilježile blagi pad na svjetskim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja špekulativnih fondova, no njihovo je slabljenje ograničeno zbog i dalje prisutnih strahova glede sigurnosti isporuka s Bliskog istoka te niskih američkih zaliha benzina pred ljetnu sezonu.

Sirova nafta na tržištu u New Yorku pojeftinila je za 22 centa, na 40,32 dolara po barelu, koji je jučer pojeftinio za oko dolar uslijed dobitonosnih prodaja. Cijena sirove nafte na američkom je tržištu sedmi dan za redom iznad 40 dolara. Brent nafti na londonskom tržištu cijena je pala za 25 centa, na 36,70 dolara, što je oko dva dolara manje u usporedbi s prošloga tjedna zabilježenom najvišom razinom u zadnjih 13 godina.

"To izgleda kao slabljenje cijena uslijed dobitonosnih prodaja, a ne mogu u ovome trenutku reći da je nešto više od toga. Još je prerano reći da smo zabilježili najviše razine", kazao je Tony Machacek iz brokerske kuće Prudential-Bache. "Temeljna situacija koja je dovela cijene sirove nafte na njujorškom tržištu iznad 40 dolara i dalje je ovdje. To je taj čimbenik straha oko toga kako terorističke prijetnje mogu utjecati na isporuke na zapadna tržišta", dodao je.

S cijenama nafte i dalje iznad 40 dolara, jača pritisak najvećih zemalja uvoznica na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da poveća isporuke. Naime, one strahuju da bi visoke cijene nafte mogle smanjiti globalni gospodarski rast.

"Postoji hitna potreba za povećanjem količina nafte koja se proizvodi", kazala je danas europska povjerenica za energetiku Loyola de Palacio. "Ne dođe li do toga, jasno ćemo vidjeti da OPEC nije zainteresiran za stabilnost cijena nafte".

OPEC-ov predsjednik Purnomo Yusgiantoro istodobno je izjavio da će ovakve cijene "pogoditi" zemlje potrošače, no svalio je krivnju na nedostatne isporuke benzina, a ne na nestašice sirove nafte.

Tržišta će najveću pozornost, pored redovnog tjednog izvješća o zalihama nafte i prerađevina u SAD-u, posvetiti energetskoj konferenciji u Amsterdamu ovoga vikenda na kojoj će se okupiti vodeći svjetski proizvođači i potrošači nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙