FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE BEZ VEĆIH PROMJENA, TRŽIŠTA PRATE ŠTRAJK U NIGERIJI

LONDON, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima ostale gotovo nepromijenjene, budući američkotržište ne radi zbog pogreba bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, doktrgovci i dalje pozorno prate daljnji razvoj situacije na Bliskomistoku i Nigeriji.
LONDON, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima ostale gotovo nepromijenjene, budući američko tržište ne radi zbog pogreba bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, dok trgovci i dalje pozorno prate daljnji razvoj situacije na Bliskom istoku i Nigeriji.

Na međunarodnom tržištu u Londonu cijena barela nafte Brent ostala je nepromijenjena u visini 35,74 dolara, nakon što je jučer porasla za nekih pola dolara.

Cijene nafte spustile su se s nedavno zabilježenih višegodišnjih najviših razina, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdila tržištima veće isporuke nafte, a podaci o američkim zalihama nafte i prerađevina pokazali njihovo postupno povećanje.

Na američkom tržištu cijene nafte ranije su ovoga mjeseca dosegnule rekordnih 42,45 dolara za barel, dok je nafta Brent zabilježila novu najvišu cijenu u zadnjih 13 godina, u visini 39,12 dolara. Njihov skok su izazvali teroristički napadi na strane radnike u Saudijskoj Arabiji krajem svibnja, istaknuvši rizičnost isporuka iz tog najvećeg svjetskog izvoznika nafte, koji je podigao svoju proizvodnju na više od devet milijuna barela dnevno u lipnju kako bi pomogao smanjenju cijena.

"Napeta geopolitička situacija trebala bi pružiti nešto poticaja cijenama unatoč jasnim namjerama Saudijske Arabije da smiri cijene", kazao je analitičar Deutsche Banka, Adam Sieminski. "Čak i u nižoj cijeni od 35 dolara za naftu Brent ostaje geopolitička premija".

Naftni trgovci su na većem oprezu i zbog situacije u Nigeriji, gdje treći dan traje opći štrajk u znak prosvjeda zbog nedavnog poskupljenja goriva u toj zemlji. Štrajkom zasad nije pogođena proizvodnja sirove nafte te zemlje članice OPEC-a, u visini 2,3 milijuna barela dnevno. Sindikati će danas odlučiti hoće li nastaviti sa štrajkom.

Zabrinutosti glede isporuka dolaze u vrijeme rastuće svjetske potražnje za naftom, čiji je rast Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila najbržim od 1980. IEA je objavila da bi porast proizvodnje zemalja OPEC-a trebao omogućiti daljnje povećanje zaliha, nakon što je najnoviji podatak pokazao rast američkih zaliha sirove nafte na najvišu razinu u zadnje gotovo dvije godine, a porasle su i tamošnje zalihe benzina, premda njihova razina još uvijek nije zadovoljavajuća obzirom na vrhunac potražnje za gorivom koji se očekuje u ljetnim mjesecima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙