FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE SPUŠTAJU SE PREMA 39 DOLARA; OČI UPRTE U OPEC

LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte nasvjetskom tržištu danas su ponovno oslabile, kako su trgovci poduzelidobitonosne prodaje nakon što su one dosegnule najvišu razinu uproteklih 21 godinu.
LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu danas su ponovno oslabile, kako su trgovci poduzeli dobitonosne prodaje nakon što su one dosegnule najvišu razinu u proteklih 21 godinu.

Na njujorškom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je devet centi, na 39,35 dolara, nakon što je jučer njegova cijena smanjena za dolar. Londonski Brent stoji 36,2 dolara po barelu, pet centi niže.

Cijena nafte promijenila je smjer kako u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatraju veliko povećanje proizvodnih kvota za svoj idući sastanak, u Bejrutu 3. lipnja.

"Ovaj potez bio nam je uvelike potreban, no bilo je mnogo razloga zašto je cijena skočila, a ti razlozi, politički i ostali, i dalje su prisutni", ocijenio je Rob Laughlin iz brokerske tvrtke GNI.

Ekonomistica pri Societe Generale Deborah White, pak, ocijenila je da možda nismo vidjeli vrhunac cijena nafte.

U OPEC-u možda razmatraju i potpuno ukidanje proizvodnih kvota kako bi se stvorio psihološki pritisak na cijene, kazao je danas jedan izvor u tome naftnome kartelu. No, većina očekuje da će se ministri za naftu odlučiti na povećanje kvota za 10 posto, što bi značilo nekih 2,3 milijuna barela nafte dnevno više. "OPEC je u središtu pozornosti i još se čeka na njegove akcije", kazao je Laughlin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙