FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE BLIZU REKORDNIH RAZINA, OPEC BESPOMOĆAN

LONDON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima ponovno približile rekordno visokimrazinama, uslijed bojazni da se Organizacija zemalja izvoznica nafte(OPEC) ne može nositi s rastućom potražnjom za gorivom, koju pokrećesvjetski gospodarski rast.
LONDON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima ponovno približile rekordno visokim razinama, uslijed bojazni da se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ne može nositi s rastućom potražnjom za gorivom, koju pokreće svjetski gospodarski rast.

Sirova nafta na tržištu u New Yorku poskupjela je za 15 centi, na 41,65 dolara, što je neznatno ispod rekordne razine od osnutka tog terminskog tržišta 1983. zabilježene prošlog petka, u visini 41,85 dolara po barelu. Cijena nafte Brent na londonskom tržištu porasla je za 18 centi, na 38,08 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u subotu će održati neslužbeni sastanak u Amsterdamu kako bi raspravila prijedlog Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kvota za najmanje šest posto, odnosno 1,5 milijuna barela dnevno. No, analitičari kažu da je kartel možda izgubio kontrolu nad rastom cijena poticanim nesposobnošću rafinerija u Sjedinjenim Državama da se pripreme za podmirenje najveće potražnje za gorivom na američkom tržištu tijekom ljetnih mjeseci.

"Riječ je kratkoročnoj situaciji koja je uvelike povezana s problemima američkog tržišta benzina; problemi glede kojih OPEC može malo toga učiniti", kazao je Paul Horsnell iz Barclays Capitala."Situacija s američkim zalihama benzina ostala je veoma nesigurna".

Američka vlada jučer je izvijestila da su nacionalne zalihe benzina blago porasle u prošlome tjednu. No, ukupna visina zaliha ostala je nekih četiri posto niža u odnosu na prošlogodišnje razine, dok je potražnja veća za tri posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Trgovci očekuju da će ministri OPEC-a iskoristiti svoj sastanak u Amsterdamu, na marginama konferencije između naftnih proizvođača i zemalja potrošača, za pokušaj smanjenja visokih cijena nafte. Očekuje se da će američki ministar energetike Spencer Abraham tom prigodom pritisnuti OPEC da poveća isporuke. Ipak, konačna odluka glede proizvodnje ne očekuje se prije sastanka kartela 3. lipnja u Bejrutu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙