FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE NA AMERIČKOM TRŽIŠTU OPET IZNAD 40 USD

LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom su tržištu danas ponovno premašile 40 dolara po bareluuslijed dvojbi trgovaca oko visine povećanja proizvodnje na današnjemsastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).
LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom su tržištu danas ponovno premašile 40 dolara po barelu uslijed dvojbi trgovaca oko visine povećanja proizvodnje na današnjem sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku skočila je za oko dva posto ili 67 centi, na 40,63 dolara, dok je u Londonu nafta Brent poskupjela 64 centa, dosegnuvši 37,50 dolara.

Nekoliko sati pred početak sastanka ministara nafte kartela u Bejrutu, Iran je predložio plan povećanja proizvodnje u dvije faze, čime bi ona sada bila uvećana za najviše 1,5 milijuna barela dnevno, dok bi moguće novo povećanje uslijedilo na slijedećem sastanku kartela kasnije ovoga ljeta.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, želi pak da se proizvodne kvote odmah podignu do 2,5 milijuna barela dnevno, kako bi se obuzdao rast cijena koje su dosegnule najvišu razinu od početka 1980-ih kada je utemeljeno američko terminsko tržište sirove nafte.

"Tržišta uglavnom očekuju porast od 2,5 milijuna barela dnevno, a sve manje od toga ne bi bilo pametno", kazao je Tony Machacek iz brokerske kuće Prudential Bache.

Čak i s povećanjem proizvodnje, nema garancija da će cijene pasti, obzirom da jačanje cijena potiče kombinacija svjetskog gospodarskog rasta, uska grla proizvodnje u američkim rafinerijama i zabrinutosti glede sigurnosti isporuka s Bliskog istoka.

Ministar nafte Saudijske Arabije jučer je upozorio da OPEC ne može kontrolirati cijene na tržištu na kojemu snaga cijena nije odraz temeljnog nedostatka isporuka. "OPEC ne može uvijek kontrolirati cijene", kazao je Naimi u Bejrutu. "Uloga OPEC-a ograničena je na osiguravanje ravnoteže između ponude i potražnje na naftnom tržištu".

Osim OPEC-ovog sastanka, tržište će veliku pozornost danas još pridavati najnovijem izvješću o zalihama nafte u Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙