FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PALE NA 37 DOLARA PRED PODATAK O ZALIHAMA U SAD-U

LONDON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkomtržištu spustile su se danas na 37 dolara uslijed očekivanog porastaameričkih zaliha nafte, što umanjuje zabrinutosti oko nedostatneponude tijekom ljeta u tom najvećem svjetskom potrošaču energije.
LONDON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkom tržištu spustile su se danas na 37 dolara uslijed očekivanog porasta američkih zaliha nafte, što umanjuje zabrinutosti oko nedostatne ponude tijekom ljeta u tom najvećem svjetskom potrošaču energije.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u New Yorku nakratko je pala na 36,75 dolara, novu najnižu razinu u zadnjih pet tjedana, što je nekih 13 posto niže u usporedbi s najvišom razinom u zadnjih 21 godinu. No, potom se vratila na 37,05 dolara po barelu, 23 centi niže u odnosu na dan ranije kada je pala za 3,6 posto. U Londonu barel nafte Brent pojeftinio je za 17 centi, na 34,88 dolara.

Padu cijena najviše je doprinijelo očekivanje porasta zaliha nafte u SAD-u za više od pet milijuna barela u prošlome tjednu. No, zabrinutosti oko potencijalnih poremećaja u isporukama, zbog obustave izvoza iračke nafte preko značajnijeg izvoznog naftovoda prema Turskoj nakon sabotaže te štrajka u Nigeriji u znak prosvjeda zbog nedavnog poskupljenja benzina, ograničavale su slabljenje cijena.

Naftni trgovci kažu da prodaje špekulativnih fondova spuštaju cijene, no očekuju njihovo ograničeno klizanje zbog zabrinutosti da militanti ciljaju naftnu infrastrukturu u najznačajnijim bliskoistočnim proizvođačima, Iraku i Saudijskoj Arabiji. "Za sada, cijene bi trebale nastaviti padati ne obazirući se posebno na napade na naftna postrojenja", navodi se u priopćenju brokerske kuće Refco.

Trgovci s velikom pažnjom prate podatak o američkim zalihama nafte, posebno dio o zalihama benzina, kako bi dobili smjernice glede pripremljenosti američkih rafinerija za podmirenje potražnje tijekom ljeta, sezone najveće potrošnje.

Cijene nafte jučer su pale unatoč zabrinutostima oko općeg štrajka u Nigeriji, članici OPEC-a i sedmom najvećem svjetskom izvozniku nafte, s proizvodnjom u visini gotovo 2,5 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙