FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC UMIRIO TRŽIŠTA, CIJENE NAFTE PALE

LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na američkom tržištu spuštale prema 40 dolara, budući jepredsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušaoumiriti tržišta, kazavši da kartel razmatra veliko povećanjeproizvodnje kako bi postigao "psihološki učinak".
LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na američkom tržištu spuštale prema 40 dolara, budući je predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušao umiriti tržišta, kazavši da kartel razmatra veliko povećanje proizvodnje kako bi postigao "psihološki učinak".

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 45 centi, na 40,25 dolara, uslijed nastavljenih dobitonosnih prodaja nakon prošlog tjedna dosegnute najviše razine u zadnjih 21 godinu, u visini 41,85 dolara. Londonski Brent pojeftinio je 39 centi, na 36,69 dolara.

Predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro kazao je da će kartel vjerojatno morati povećati proizvodnju za više od 2,3 milijuna barela dnevno, odnosno 10 posto. Kazao je da su tri opcije koje se razmatraju za sastanak ministara kartela 3. lipnja u Bejrutu za povećanje od dva, 2,3 i više od 2,3 milijuna barela dnevno.

"Treća naša opcija je značajno povećanje, pa da time postignemo psihološki učinak kako bi se cijene smanjile", kazao je Purnomo.

Jučer je objavljen i ključan podatak o zalihama nafte i prerađevina u Sjedinjenim Državama, koji je pokazao da rekordno visoke cijene benzina u američkoj maloprodaji nisu smanjile potražnju pred sam početak ljetne sezone, kada potrošnja benzina doseže vrhunac. Potražnja za benzinom u posljednjih je godinu dana uvećana za 2,9 posto, na 8,925 milijuna barela dnevno, dok su zalihe benzina u deficitu za pet milijuna barela, odnosno 2,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje godine ranije, podaci su američke vlade.

Neki drže da je napregnuta situacija s benzinom u SAD-u već uračunata u cijene. Drugi smatraju da će investicijski fondovi, već mjesecima prisutni na tržištu nafte, pričekati čvrste dokaze povećanja zaliha u najznačajnijim zemljama potrošačima prije nego se povuku s tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙