FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC NE VIDI BRZO RJEŠENJE ZA SKUPU NAFTU

LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Proizvođači nafteOrganizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastojali su danasumanjiti očekivanja brzog rješenja za snažan rast cijena sirove naftena svjetskom tržištu, koji prijeti globalnom gospodarskom rastu.
LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Proizvođači nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastojali su danas umanjiti očekivanja brzog rješenja za snažan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, koji prijeti globalnom gospodarskom rastu.

OPEC će u subotu na konferenciji u Amsterdamu održati neformalne razgovore kako bi razmotrio prijedlog Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kvota za barem šest posto ili 1,5 milijuna barela dnevno. No, iz kartela poručuju zemljama potrošačima da ne krive njih za strahove u pogledu cijena nafte, što sada, i to 10. dan uzastopce, održava cijene sirove nafte na američkom tržištu iznad 40 dolara po barelu.

"Ne mislim da je kontrola u OPEC-ovim rukama", kazao je ministar nafte Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Obaid bin Saif al-Nasseri novinarima pri svojem dolasku u Amsterdam. "Mnogo je čimbenika u pozadini ovakvih cijena".

Kartel se nalazi pod sve većim pritiskom velikih svjetskih potrošača koji traže da poduzme korake i poveća proizvodnju svojih članica. "U posljednje se vrijeme dovoljno često otvoreno govori da su visoke cijene nafte problem", kazao je njemački ministar gospodarstva Wolfgang Clement u Berlinu. "To je zasigurno veliki rizik. Nitko ne dobiva kada je vrlo pozitivan rast globalnog gospodarstva doveden u opasnost".

Uska grla u proizvodnji američkih rafinerija, zabrinutosti glede sigurnosti na Bliskom istoku i velike špekulacije investicijskih fondova, svi su redom doprinijeli poticanju rasta cijena nafte.

Očekuje se da će OPEC održati kratki sastanak u subotu ujutro pred početak konferencije na kojoj će se okupiti vodeći svjetski proizvođači i potrošači nafte. Kartel će za konačne odluke o proizvodnji pričekati službeni sastanak 3. lipnja u Bejrutu. "To nije izvanredan sastanak. Mi možemo samo poslati neki signal tržištu", kazao je glede subotnjih razgovora iranski ministar nafte Bijan Zanganeh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙