FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAKON OPEC-OVE ODLUKE CIJENE NAFTE ISPOD 39 DOLARA

LONDON, 4. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte danas sunastavile slabiti na svjetskim tržištima, budući je jučerašnja odlukao povećanju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)nadjačala strahove od političke nestabilnosti u najvećem svjetskomproizvođaču Saudijskoj Arabiji.
LONDON, 4. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte danas su nastavile slabiti na svjetskim tržištima, budući je jučerašnja odluka o povećanju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadjačala strahove od političke nestabilnosti u najvećem svjetskom proizvođaču Saudijskoj Arabiji.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 43 centa, na 38,85 dolara, nakon jučerašnjeg pada za 80 centi kada je OPEC odlučio povećati proizvodnju za 2,5 milijuna barela dnevno. Londonski Brent pojeftinio je za 41 cent, na 35,99 dolara po barelu.

Cilj OPEC-ove odluke je snižavanje cijena, no ministri kartela kažu da je "čimbenik straha", i to u visini do devet dolara u cijeni nafte, izvan njihove moći.

"Odluka OPEC-a da podigne kvote na 25,5 milijuna barela dnevno na sastanku 3. lipnja pružit će ponešto olakšanja, no vjerojatno neće značajnije sniziti cijene", objavila je Standard Chartered Bank.

OPEC je podigao službene proizvodne kvote za dva milijuna barela dnevno od 1. srpnja, te za dodatnih 500.000 barela dnevno od 1. kolovoza, te najavio novi sastanak 21. srpnja. No, sporazum ne donosi značajnije promjene stvarnim isporukama, kažu analitičari, budući da OPEC već proizvodi iznad nove službene razine od 25,5 milijuna barela dnevno.

Padu cijena nafte jučer su doprinijeli i podaci američke vlade o zalihama nafte i derivata, koji su pokazali da su zalihe sirove nafte u najvećem svjetskom gospodarstvu na najvišim razinama u zadnje gotovo dvije godine.

No, trgovci su dobili oštar podsjetnik rizika za sigurnost isporuka s Bliskog istoka. Čelnik al-Qaede u Saudijskoj Arabiji pohvalio je subotnji napad islamskih militanata u kojem su poginule 22 osobe u saudijskom gradu Khobaru zbog njegova učinka na svjetske cijene nafte. "Operacija u Khobaru bila je nova pobjeda koju je darovao Bog mudžahedinima i koja je dovela saudijsku vladu u duboku krizu", stoji u izjavi Abdulaziz al-Muqrina na jednom islamskom web site-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙