FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE I DALJE PADAJU, NO OGRANIČENO

LONDON, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima nastavile kliziti, budući su povećane zalihe uSAD-u i obećanje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da ćepovećati proizvodnju umanjile trenutne zabrinutosti glede nedostatnesvjetske ponude nafte.
LONDON, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima nastavile kliziti, budući su povećane zalihe u SAD-u i obećanje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će povećati proizvodnju umanjile trenutne zabrinutosti glede nedostatne svjetske ponude nafte.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 65 centi, na 37,84 dolara, što je za 10 posto niže u usporedbi s najvišom razinom u zadnjih 21 godinu, u visini 42,45 dolara. Londonski Brent pojeftinio je za 72 centi, na 34,95 dolara po barelu.

Trgovci su kazali da je slabljenje cijena ograničeno zbog strahova od sigurnosnih rizika na Bliskom istoku i zabrinutosti da će se američke zalihe benzina, unatoč najnovijem povećanju, smanjiti kako će jačati ljetna potražnja.

Pad cijena nafte bit će dobra vijest za čelnike najrazvijenijih zemalja svijeta skupine G8 na ovotjednom sastanku, koji u utorak započinje u SAD-u. Cijene nafte pale su prošli tjedan nakon što je OPEC obećao povećati službenu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno od 1. srpnja, i za dodatnih 500.000 barela dnevno od 1. kolovoza.

Slabljenju cijena pridonio je i prošlotjedni podatak o povećanju zaliha sirove nafte u SAD-u na najvišu razinu u zadnje gotovo dvije godine te rastu zaliha benzina, ponudivši tako ponešto olakšanja nakon početka ljetne sezone najveće potrošnje goriva na američkim tržištu. No, podaci su pokazali i da su zalihe benzina i dalje nekih četiri milijuna barela ispod razina u istom razdoblju godine ranije, podržavajući zabrinutosti da bi ponuda mogla ponovno postati nedovoljnom.

U uvjetima snažnog svjetskog gospodarskog rasta koji vodi većoj od očekivanja potražnji za naftom, neki analitičari izražavaju bojazan da će naftne isporuke ostati nedostatne kroz nekoliko nadolazećih mjeseci.

OPEC je danas izvijestio o značajnom padu cijene barela sirove nafte zemalja članica kartela u prošlome tjednu, na 34,94 dolara u prošli petak navečer, što je za 92 centa niže u usporedbi s tjednom ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙