FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci o niskoj inflaciji ojačali američke dionice

NEW YORK, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice učetvrtak su zabilježile rast cijena drugi dan zaredom, pod utjecajempodatka o niskoj inflaciji u SAD-u dok su podaci o snažnim dobitimatehnoloških kompanija ojačali optimizam ulagača u pogledugospodarstva.
NEW YORK, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice u četvrtak su zabilježile rast cijena drugi dan zaredom, pod utjecajem podatka o niskoj inflaciji u SAD-u dok su podaci o snažnim dobitima tehnoloških kompanija ojačali optimizam ulagača u pogledu gospodarstva.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,5 posto, dosegnuvši 10.889 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks bio je na dobitku od 0,66 posto, završivši na 2.246 bodova.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je indeks cijena na malo, isključujući promjenjive komponente kao što su hrana i energenti, pokazao inflaciju od svega 0,1 posto u studenome. Spomenuti pokazatelj jedan je od najomiljenijih za američku središnju banku Fed, a dodatno je ojačao stajalište da bi Fed uskoro mogao okončati ciklus podizanja kamatnih stopa.

"Gospodarski podatci su poticajni a zarade snažne pa nema razloga da ne bilježimo rast cijena dionica od sada pa do kraja godine", kazao je Michael Metz, glavni ulagački strateg pri Oppenheimer Holdings u New Yorku.

Odluka zaposlenika u njujorškom javnom prijevozu o okončanju štrajka također je pridonijela dobrom raspoloženju ulagača, uklonivši opterećenje koje je pritiskalo potrošnju i gospodarsku aktivnost.

Na dobitku su bile dionice proizvođača građevinske opreme Caterpillara koje su porasle 2,4 posto. Ojačale su i dionice General Electrica, nekih jedan posto, nakon što je dogovorio kupnju tvrtke Arden Realty za 3,2 milijardi dolara.

Europski burzovni indeksi ograničeno su porasli uslijed predblagdanske mršave trgovine, pri čemu je londonski Ftse indeks ojačao 0,17 posto, na 5.597 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti blagih 0,02 posto, dosegnuvši 5.398 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙