FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatni gubici američkih blue-chip dionica uoči zasjedanja Feda

NEW YORK, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chipdionice zabilježile su u ponedjeljak neznatne gubitke u očekivanjupodizanja kamatnih stopa u SAD-u u utorak, dok su tehnološke dioniceostvarile blage dobitke predvođene rastom cijena dionica računalnekompanije Apple Computers.
NEW YORK, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice zabilježile su u ponedjeljak neznatne gubitke u očekivanju podizanja kamatnih stopa u SAD-u u utorak, dok su tehnološke dionice ostvarile blage dobitke predvođene rastom cijena dionica računalne kompanije Apple Computers.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,1 posto, na 10.768 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,2 posto, na 2.260 bodova.

Analitičari očekuju da Fed u utorak ponovno podigne ključnu kamatnu stopu i to za 0,25 postotnih bodova, na 4,25 posto. Još važnije za ulagače bit će priopćenje američke središnje banke u kojem će ulagači tražiti signale koji bi upućivali na završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Uoči zasjedanja Feda ulagači su oklijevali s kupovinama. Međutim, značajnije su porasle cijene tehnoloških dionica nakon što su brokeri Credit Suisse First Bostona podigli svoju procjenu cijene dionice Applea na 82 dolara. Dionica te kompanije ojačala je 0,8 posto, povukavši za sobom i ostale pripadnike toga sektora.

Gotovo dva dolara skuplji barel nafte negativno je utjecao na tržište, ali je doprinio jačanju energetskih dionica, uključujući Exxon Mobile, koja je ojačala 0,6 posto.

Unatoč skupljoj nafti, dionica ConocoPhillipsa potonula je tri posto nakon što je ta treća po veličini američka naftna kompanija izvijestila da kupuje nezavisnog proizvođača prirodnog plina Burlington Resources za više od 30 milijardi dolara. Dionice Burlingtona, pak, poskupjele su 8,4 posto.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale nakon što su dosegnule najviše razine u zadnja 44 mjeseca. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,3 posto, na 5.501 bod. Frankfurtski DAX je dobio 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.301 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙