FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcije cijena energetskih dionica spustile američke burzovne indekse

NEW YORK, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Korekcija cijena naftepritisnula je dionice energetskog sektora, što je u četvrtak naameričkim burzama snizilo vrijednosti tamošnjih najvažnijih burzovnihindeksa.
NEW YORK, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Korekcija cijena nafte pritisnula je dionice energetskog sektora, što je u četvrtak na američkim burzama snizilo vrijednosti tamošnjih najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je blagih 0,02 posto, na 10.881 bod. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,09 posto, na 2.260 bodova.

Dionice najvažnijih energetskih kompanija, poput Exxon Mobilea oslabile su pod pritiskom spuštanja cijena barela nafte ispod 60 dolara.

Među većim gubitnicama bile su i dionice financijskih institucija, budući su novi ekonomski pokazatelji potaknuli zabrinutosti na tržištu da američka središnja banka Fed možda i neće uskoro završiti s ciklusom podizanja kamatnih stopa.

Naime, indeks podružnice Feda u Philadelphiji o ukupnim poslovnim uvjetima pokazao je snažan uzlet proizvodne aktivnosti u srednje-atlantskoj regiji. Indeks je u prosincu dosegnuo 12,6 bodova, nakon u studenome zabilježenih 11,5. Podružnica Feda u New Yorku, pak, izvijestila je o porastu tog indeksa u toj saveznoj državi s 22,82 indeksnih bodova u studenome na 28,74 bodova u prosincu.

Nadalje, indeks osnovnih potrošačkih cijena porastao je u studenome 0,2 posto. Jačanje inflacije moglo bi potaknuti Fed na novo podizanje američkih kamatnih stopa, koje on postupno podiže od lipnja 2004. Dionica Citigroupa, najveće američke financijske institucije, oslabila je 1,1 posto.

"Na tržištima dionica prisutna je određena nervoza. Gospodarski podaci su raznoliki", ocijenio je Anthony Chan iz JPMorgan Asset Managementa, dodavši kako se ulagači pribojavaju nastavka podizanja kamatnih stopa, koje poskupljuju kreditiranje kompanija i potrošača.

Na europskim burzama cijene dionica uglavnom su oslabile uslijed korekcija cijena energetskih i rudarskih dionica, a na najvećem gubitku bila je dionica farmaceutske kompanije Novartis nakon što jedan njezin lijek nije dobio ključnu podršku stručnjaka. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima oslabio 26 bodova na 5.495 bodova. No, frankfurtski DAX dobio je devet bodova, završivši poslovanje na 5.296 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙