FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rastom cijena na američkim burzama predvodile tehnološke dionice

NEW YORK, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tehnološke dionice uutorak su na američkim burzama predvodile rastom vrijednostinajvažnijih burzovnih indeksa, nakon što su brokerske tvrtke podiglesvoje procjene ciljanih cijena dionica Apple Computersa i IBM-a.
NEW YORK, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tehnološke dionice u utorak su na američkim burzama predvodile rastom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa, nakon što su brokerske tvrtke podigle svoje procjene ciljanih cijena dionica Apple Computersa i IBM-a.

Njujorški Dow Jones indeks poskočio je 0,2 posto, na 10.856 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,14 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.260 bodova.

Dionica proizvođača računala Applea ojačala je 3,1 posto, a tijekom trgovanja je dosegnula i rekordnu cijenu od 74,83 dolara, nakon što su brokeri UBS-a podigli svoju procjenu rasta cijene te dionice sa 74 na 86 dolara.

"UBS-ove procjene u vezi Applea pomogle su i tehnološkim i dionicama proizvođača potrošačke elektronike. Potrošačka elektronika, poput iPoda, Xboxa i TV-a s ravnim ekranima, ove sezone je pravi božićni hit poklon, a to se odražava na porast prodaje njihovih proizvođača", rekao je Jim Fehrenbach, čelnik trgovanja tehnološkim dionicama pri Piper Jaffrayu.

Dionica IBM-a poskupjela je 0,8 posto, budući su brokeri Credit Suisse First Bostona podigli svoju procjenu rasta cijene njegove dionice sa 95 na 100 dolara. Među ostalim, poskupjele su i dionice maloprodajnih tvrtki u očekivanju dobrih prodajnih rezultata tijekom božićnih kupovina.

U prosjeku su cijene tehnoloških dionica dosegnule najviše razine u zadnjih 20 mjeseci. Svoj doprinos tome dala je i dionica Altera korporacije, koja je ojačala šest posto pošto je podigla svoje procjene poslovnih rezultata u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Izvješće američke vlade o porastu američke stope produktivnosti za 4,7 posto u trećem tromjesečju, po najbržoj stopi u zadnje dvije godine, ublažilo je strahove ulagača oko utjecaja inflacije na gospodarstvo i smanjilo očekivanja od daljnjeg podizanja američkih kamatnih stopa, koje narušuju korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Europske dionice u utorak su dosegnule nove najviše razine u zadnjih tri i pol godine nakon što je britanska HBOS banka najavila snažne ovogodišnje poslovne rezultate. Londonski Ftse indeks porastao je 0,5 posto, na 5.538 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 5.300 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙