FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signal iz Feda o završetku zaoštravanja monetarne politike ojačao dionice

NEW YORK, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Signal iz američkesredišnje banke Fed da se približava završetak ciklusa zaoštravanjamonetarne politike potaknuo je u utorak na američkim burzama rastcijena dionica, jer su ublažene zabrinutosti ulagača oko rastatroškova kreditiranja kompanija i građana.
NEW YORK, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Signal iz američke središnje banke Fed da se približava završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike potaknuo je u utorak na američkim burzama rast cijena dionica, jer su ublažene zabrinutosti ulagača oko rasta troškova kreditiranja kompanija i građana.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto na 10.823 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,2 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.265 bodova.

Ulagači su kupovali dionice financijskih kompanija, uključujući banaka, koje obično lakše zarađuju kada se kamatne stope stabiliziraju. U prosjeku su cijene dionica banaka ojačale 1,3 posto, a među predvodnicima po rastu cijena bile su dionica Citigroupa i Bank of America.

Pozornost Wall Streeta zaokupilo je priopćenje Feda nakon što je podigao kamatnu stopu 13. put za redom, s 4,0 na 4,25 posto. U priopćenju su američke monetarne vlasti ispustile već dugo vremena korištenu formulaciju da je monetarna politika pogodna ili stimulirajuća za gospodarstvo, što ukazuje da bi kampanja podizanja kamatnih stopa koja je započela u lipnju 2004. mogla uskoro završiti.

"Fed je blizu završetka tog ciklusa. Ispustio je u svom priopćenju izraz 'pogodna za gospodarstvo' što je zacementiralo očekivanja ulagača. Svi se sada nadaju da će gospodarstvo rasti po razumnoj stopi", rekao je John Caldwell, strateg za ulaganja pri McDonald Financial Groupu.

Među ostalim dobitnicama ističu se i dionice proizvođača robe široke potrošnje Procter&Gamblea, koje su poskupjele 2,8 posto, nakon što je najavio tromjesečne rezultate poslovanja iznad ranijih procjena. Oštar rast postigle su i dionice farmaceutske kompanije Pfizer, za 6,5 posto, pošto će biti za još godinu dana omogućeno financiranje njegova lijeka za impotenciju Viagre iz državnih fondova.

Na europskim burzama cijene dionica neznatno su ojačale uslijed poskupljenja energetskih dionica. Tako je londonski Ftse indeks dobio 0,1 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.507 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 5.310 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙