FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena američkih dionica uslijed poskupljenja nafte

NEW YORK, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Poskupljenje nafte ivelike prodaje dionica Intela zbog njegove procjene poslovanja uzadnjem ovogodišnjem tromjesečju pritisnuli su u četvrtak vrijednostiameričkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Poskupljenje nafte i velike prodaje dionica Intela zbog njegove procjene poslovanja u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju pritisnuli su u četvrtak vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,5 posto, na najnižu razinu u zadnjih gotovo tri tjedna od 10.755 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,25 posto, na 2.246 bodova.

Cijena nafte ponovno je skočila iznad 60 dolara za barel, a cijena prirodnog plina na rekordnih 15 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica, što je ohladilo raspoloženje ulagača na Wall Streetu.

Skupa nafta, naime, pritišće korporativne zarade i ograničava osobnu potrošnju, potičući prodaju dionica maloprodajnih tvrtki i velikih industrijskih konglomerata.

Nadalje, dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova, Intela potonula je gotovo tri posto budući je njegova procjena poslovanja u ovome tromjesečju razočarala ulagače. Povukla je za sobom korekciju dionica i ostalih proizvođača čipova, u prosjeku za 1,7 posto.

Još jedna velika gubitnica bila je dionica farmaceutske kompanije Merck, koja je također izgubila otprilike tri posto na vrijednosti, nakon što je The New England Journal of Medicine objavio informaciju o negativnim učincima njegova lijeka protiv artritisa Vioxxa.

Na europskim burzama cijene dionica blago su ojačale, ponajprije zbog skoka cijena energetskih dionica, poput Royal Dutch Shella i Totala. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je 0,04 posto, na 5.531 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.286 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙