FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena nafte spustila američke burzovne indekse

NEW YORK, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafteispod 60 dolara za barel u srijedu je na američkim burzama pritisnulocijene energetskih dionica zbog čega su burzovni indeksi zabilježiligubitak.
NEW YORK, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte ispod 60 dolara za barel u srijedu je na američkim burzama pritisnulo cijene energetskih dionica zbog čega su burzovni indeksi zabilježili gubitak.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,12 posto, na 10.843 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,2 posto, na 2.256 bodova.

Barel nafte na njujorškom tržištu u srijedu je oslabio 54 centi, na 59,4 dolara budući je američka vlada izvijestila o rastu zaliha goriva u proteklome tjednu, umanjivši zabrinutosti tržišta oko prenapregnute ponude.

Dionica najveće svjetske nafte kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, Exxon Mobilea oslabila je jedan posto, na 59,1 dolara, a u prosjeku su cijene naftnih dionica bile na gubitku 0,7 posto.

"Energetski sektor vrlo je senzitivan na podatak o cijeni nafte. Ipak, barel nafte i dalje je nadomak 60 dolara", kazao je Mike Driscoll, izvršni direktor Bear Stearnsa.

Kao uteg na vrijednost Dow Jones indeksa djelovala je i korekcija cijena General Motorsa za 1,8 posto, na 21,98 dolara, nakon što je iz tog američkog proizvođača vozila objavljeno da će financijski direktor John Devine dati ostavku.

Među ostalim većim gubitnicima ističe se dionica Intela, koja je oslabila 1,2 posto, uoči novih procjena o poslovanju u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju koje bi taj vodeći svjetski proizvođač čipova trebao objaviti u četvrtak.

Korekcije cijena energetskih dionica zasjenile su uzlet cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru, spustivši u srijedu i vrijednosti europskih burzovnih indeksa. Londonski Ftse indeks spustio se 0,2 posto, na 5.528 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,64 posto, na 5.267 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙