FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok vrijednosti burzovnih indeksa

NEW YORK, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak cijenaenergetskih dionica i benigni podatak o rastu inflacije koji je suzbiozabrinutost ulagača oko jačanja inflacije pomogli su u četvrtak naameričkim tržištima dionica snažnom skoku vrijednosti tamošnjihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak cijena energetskih dionica i benigni podatak o rastu inflacije koji je suzbio zabrinutost ulagača oko jačanja inflacije pomogli su u četvrtak na američkim tržištima dionica snažnom skoku vrijednosti tamošnjih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je gotovo jedan posto, na 10.912 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,5 posto na 2.267 bodova.

Skok cijene barela nafte za više od dolara uslijed prognoza o hladnijem vremenu na američkom sjeveroistoku potaknuo je kupovine dionica energetskih dionica. Pritom je dionica Exxona, najveće naftne kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, poskupjela 2,3 posto, a njezina rivala ConocoPhillipsa 4,1 posto.

Dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova, Intela, ojačala je uslijed najave te kompanije da će podići procjene svojih prihoda i zarade u idućoj godini, što je potaknulo uzlet cijena dionica i ostalih u sektoru proizvodnje čipova na najvišu razinu u proteklih 19 mjeseci.

"Energetske dionice nastavljaju imati dobru izvedbu, a i tehnološke privlače određeni dio kapitala", kazao je Ernie Ankrim, strateg za ulaganja pri Russell Investment Groupu.

Nadalje, pozorno praćen indeks inflacije koji pokazuje kretanje potrošačkih cijena, porastao je u studenome za svega 0,1 posto, mnogo manje nego se očekivalo na Wall Streetu. To je umirilo zabrinutosti ulagača oko jačanja inflatornih pritisaka u SAD-u, zbog kojih američka središnja banka zaoštrava monetarnu politiku i poskupljuje kreditiranje korporacijama i građanima.

Od ostalih dobitnika ističe se proizvođač zrakoplova Boeing, kojem je dionica poskupjela 2,2 posto te industrijskog konglomerata 3M, za jedan posto, kako ulagači ulažu kapital u blue-chip dionice pred kraj godine.

Olakšanje među ulagačima nakon što Europska središnja banka u četvrtak, podigavši kamatne stope po prvi put u zadnjih pet godina, nije nagovijestila da bi to mogao biti početak ciklusa zaoštravanja monetarne politike, potaknulo je kupovine dionica na europskim burzama. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,16 posto, na 5.486 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,4 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.266 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙