FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet cijena na američkim burzama

NEW YORK, 24. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama usrijedu je nastavljen uzlet cijena dionica započet prije tjedan dana,nakon što su cijene nafte ponovno pale a izviješteno je i o boljem odočekivanja raspoloženju potrošača uoči blagdanskih kupovina.
NEW YORK, 24. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama u srijedu je nastavljen uzlet cijena dionica započet prije tjedan dana, nakon što su cijene nafte ponovno pale a izviješteno je i o boljem od očekivanja raspoloženju potrošača uoči blagdanskih kupovina.

Njujorški Dow Jones indeks uvećan je 0,4 posto, na 10.916 bodova, najvišu razinu od ožujka. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,3 posto, na 2.259 bodova, najviše u zadnje četiri i pol godine.

Ulagači su kupovali dionice maloprodajnih kompanija budući je američko udruženje maloprodajnih tvrtki predvidjelo veći promet u trgovinama za ovogodišnje blagdane krajem godine.

Nadalje, cijena nafte oslabila je 13 centi, na 58,7 dolara za barel budući su američke tjedne zalihe porasle više nego se očekivalo, a cijene benzina pale, što povećava raspoloživi dio dohotka građana za potrošnju.

"Dva ili tri tjedna ranije činilo se da će praznička sezona kupovanja biti loša. Činilo se da će građani potrošiti novac na punjenje goriva u rezervoar i na grijanje kuća, te da će to zagušiti osobnu potrošnju, a sada je ta zabrinutost popustila budući cijene energenata padaju", rekao je Eric Kuby, iz Northstar Investment Managementa.

Jednu od najboljih izvedbi imale su i financijske dionice, nakon što je iz Feda signalizirano da se približava završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa. Dionica J.P. Morgana poskupjela je 1,5 posto, Bank of America 1,3, a Citigroupa gotovo jedan posto.

Oporavak cijena dionica telekomunikacijskog sektora te nade u poboljšanje povjerenja europskih potrošača potaknule su u srijedu kupovine na europskim tržištima dionica. Londonski Ftse indeks porastao je 0,26 posto, na 5.531 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,4 posto na vrijednosti, tako da iznosi 5.196 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙