FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena dionica zbog mogućeg nastavka zaoštravanja američke monetarne politike

NEW YORK, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Snažni američkigospodarski pokazatelji potaknuli su u srijedu na američkim tržištimadionica zabrinutost da bi američka središnja banka Fed mogla nastavitisa svojom kampanjom zaoštravanja monetarne politike, a najviše sukorigirane cijene financijskih dionica.
NEW YORK, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Snažni američki gospodarski pokazatelji potaknuli su u srijedu na američkim tržištima dionica zabrinutost da bi američka središnja banka Fed mogla nastaviti sa svojom kampanjom zaoštravanja monetarne politike, a najviše su korigirane cijene financijskih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,8 posto, na 10.805 bodova. Tehnološki Nasdaq nije se mijenjao, ostavši na 2.232 boda.

Fed je u svojoj "bež" knjizi, u kojoj daje sažetak gospodarskih uvjeta, ustvrdio da je zamijećen porast aktivnosti diljem SAD-a do sredine studenoga, no da se tržište nekretnina 'hladi' a više cijene energenata potiču zabrinutosti oko inflacije i pada osobne potrošnje.

Nacionalno udruženje menadžera nabave, pak, objavilo je da su porasle cijene komponenti proizvoda, što je pridodalo strahu od inflatornih pritisaka.

Nadalje, američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da je američki bruto domaći proizvod u trećem ovogodišnjem tromjesečju porastao za 4,3 posto, što je najbrži skok aktivnosti od prvog tromjesečja 2004.

"Najviše štete na tržištu uzrokovao je strah od nastavljenog povećavanja kamatnih stopa, tako da je započela korekcija cijena financijskih dionica. Posljednja stvar koju ulagači žele vidjeti jest da je gospodarstvo u predobrom stanju jer onda Fed neće završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike", kazao je Scott Wren, strateg pri A. G. Edwards & Sonsu.

Dionica American Expressa oslabila je 1,4 posto, J. P. Morgana 1,8 posto, a Citigroupa 1,1 posto, U prosjeku su cijene financijskih dionica potonule 1,4 posto.

No, unatoč gubitcima koje bilježe tri posljednja dana, burzovni indeksi studeni su završili s najvećim porastom vrijednosti u zadnjih četiri mjeseca. Nasdaq indeks poskočio je 5,3 posto, a Dow Jones 3,5 posto.

Prije uvelike očekivanog porasta troškova kreditiranja u eurozoni, cijene dionica na europskim burzama u srijedu su oslabile unatoč nešto nižoj inflaciji. Najveća gubitnica bila je dionica Anglo Americana, pogođena korekcijom cijene zlata s nedavnih rekordnih razina. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima oslabio 1,2 posto, na 5.423 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,12 posto, na 5.193 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙