FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena dionica na američkim burzama

NEW YORK, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice uponedjeljak su oslabile uslijed pada cijena dionica u sektorupoluvodiča nakon brokerskog snižavanja rejtinga nekolicini dionicatoga sektora, uključujući Texas Instruments, što je rezultiralonajvećim dnevnim postotnim gubitkom tehnološkog indeksa Nasdaq uposljednjih gotovo osam tjedana.
NEW YORK, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice u ponedjeljak su oslabile uslijed pada cijena dionica u sektoru poluvodiča nakon brokerskog snižavanja rejtinga nekolicini dionica toga sektora, uključujući Texas Instruments, što je rezultiralo najvećim dnevnim postotnim gubitkom tehnološkog indeksa Nasdaq u posljednjih gotovo osam tjedana.

Tehnološki Nasdaq indeks spustio se nekih 1,32 posto, na 2.222 boda. Njujorški Dow Jones indeks bio je na gubitku od 0,36 posto, spustivši se na 10.836 bodova.

Brokerska kuća Stifel, Nicolaus & Co. snizila je svoj investicijski rejting za šest dionica sektora poluvodiča, objavivši da su tržišta već uglavnom uzela u obzir snagu dionica toga sektora te da je trenutak da se njihovim prodajama ostvari dobit. Dionice Texas Instrumentsa oslabile su stoga gotovo dva posto.

Trgovci su također uočili obrazac po kojem su ulagači prodavali neke od dionica koje su u 2005. zabilježile najbolju izvedbu, kao i sektore koji su počeli ubilježivati profite pred završetak godine.

Proizvođač građevinske opreme Caterpillar, čije su dionice u razdoblju od kraja listopada ojačale više od 20 posto, povukao je naniže vrijednosti dionica blue chip kompanija, dok u sektoru zdravstvenih osiguravatelja, koji inače uz naftni i rudarski bilježi najbolju izvedbu u ovoj godini, pad vrijednosti dionica bilježe gotovo sve kompanije.

Tako su dionice Caterpillara, koji je najzaslužniji za slabljenje Dow Jonesa, potonule 4,7 posto. Dionice osiguravatelja na području zdravstvenog osiguranja zabilježile su najveće dnevne gubitke od početka mjeseca. Presuda vezana za Pfizerov lijek za kolesterol Lipitor potaknula je ulagače na pojačanu kupovinu dionica farmaceutskog sektora nauštrb onih u sektoru zdravstvenih osiguranja, poput UnitedHealth Groupa i WellPointa.

Rast cijena dionica u europskom farmaceutskom sektoru ograničio je gubitke na europskim tržištima. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku tek 0,07 posto, dosegnuvši 5.350 bodova, dok je londonski Ftse indeks završio na 5.539 bodova, u plusu za 0,15 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙