FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet cijena dionica na američkim burzama

NEW YORK, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicanastavile su i u utorak snažno rasti, pri čemu je tehnološki Nasdaqindeks dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine, nakon štoje zabilješka s posljednjeg sastanka vijeća za operacije na otvorenomtržištu američke središnje banke Fed pokazala da se možda cikluspodizanja kamatnih stopa bliži svome završetku.
NEW YORK, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica nastavile su i u utorak snažno rasti, pri čemu je tehnološki Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine, nakon što je zabilješka s posljednjeg sastanka vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed pokazala da se možda ciklus podizanja kamatnih stopa bliži svome završetku.

Nasdaq je ojačao 0,5 posto, završivši poslovanje na 2.253 boda, najvišoj razini od kraja svibnja 2001. Za toliko je porastao i njujorški Dow Jones indeks, dosegnuvši 10.871 bod.

Nakon vijesti iz Feda, ulagači su kupovali dionice senzitivne na izmjene kamatnih stopa, uključujući dionice Wal-Marta, vodećeg svjetskog maloprodajnog lanca, te banaka poput Citigroupa.

"Ako se Fed suzdrži od podizanja kamatnih stopa, to je značajna i pozitivna vijest za tržišta dionica", izjavio je Mark Bronzo, izvršni direktor Gartmore Separate Accountsa.

Zabilješka s posljednjeg sastanka Fedova Vijeća pokazala je da su neki njegovi članovi upozorili na rizik od prevelikog zaoštravanja monetarne politike do kojeg bi moglo doći.

Bronzo je rekao da ulagači koji su dosad ostajali po strani, sada osjećaju da je vrijeme uključiti se kupovinama u najnoviji trend rasta cijena, koji traje nekih mjesec dana.

Dionica Wal-Marta poskupjela je 1,2 posto. A budući je i američko udruženje maloprodajnih tvrtki podiglo svoje procjene prometa u maloprodaji za vrijeme božićnih praznika, ojačale su i cijene ostalih takvih kompanija, u prosjeku za 0,6 posto.

Za toliko su u prosjeku ojačale i dionice bankarske industrije. Po dobitcima je predvodila dionica Citigrupua, ojačavši gotovo jedan posto.

Na europskim burzama cijene dionica blago su porasle budući rastuće cijene nafte ograničavaju veće dobitke. Londonski Ftse indeks porastao je 0,35 posto, na 5.517 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,08 posto, na 5.174 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙