FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fedovo priopćenje oštro korigiralo dolar

LONDON, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mala izmjena priopćenjaameričke središnje banke Fed nakon 13. uzastopnog podizanja kamatnihstopa spustila je prošloga tjedna tečaj američkog dolara prema euru,jenu i britanskoj funti na svjetskim deviznim tržištima na najnižurazinu u zadnjih šest tjedana.
LONDON, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mala izmjena priopćenja američke središnje banke Fed nakon 13. uzastopnog podizanja kamatnih stopa spustila je prošloga tjedna tečaj američkog dolara prema euru, jenu i britanskoj funti na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana.

Nakon 13. uzastopnog podizanja ključne američke kamatne stope od lipnja 2004., na 4,25 posto, Fed je u svom priopćenju u srijedu nakon sastanka, ocjenjujući monetarnu politiku izostavio riječi "pogodna za gospodarstvo", što je ojačalo očekivanja ulagača da se približava završetku trenutni ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u. "Na tržištu je jasan osjećaj da je Fed izmijenio svoj rječnik u priopćenju te da je to prvi korak prema zaustavljanju podizanja kamatnih stopa", rekao je Alan Wilde, direktor trgovine pri Baring Asset Managementu.

To je potaknulo spuštanje tečaja dolara za 1,7 posto prema euru te za otprilike jedan posto prema britanskoj funti i švicarskom franku. Euro je tako završio tjedan na 1,2012 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 1,2051 dolar - najviše u proteklih šest tjedana. Britanska funta, pak, poskočila je na 1,7719 dolara. Tečaj zelene valute prema švicarskom franku spustio se na 1,2897 franaka.

Tečaj jena, pak, ostvario je snažne dobitke prema najvažnijim međunarodnim valutama, kako ulagači hitaju s njegovim kupovinama prije kraja godine. Budući su kamatne stope u Japanu gotovo nula posto, ulagači posuđuju jen uz gotovo nikakav trošak i prodaju ga kako bi kupili valute s visokim prinosom i imovinu poput zlata. "Jen je probio neke visoke razine. Riječ je o pozicioniranju ulagača špekulatora", rekao je Ian Standard, valutni strateg u francuskoj banci BNP Paribas.

Rast njegova tečaja ipak je nešto posustao krajem tjedna po izjavi japanskog zamjenika ministra financija Koichija Hosokawe da su valutne oscilacije u zadnjih nekoliko dana prilično velike i da njegovo ministarstvo pozorno prati kretanje valuta. Krajem tjedna njegov je tečaj dosegnuo 115,7 jena za dolar, četiri posto više nego u tjednu ranije. Prema euru je ojačao 2,5 posto, na 138,97 jena za euro.

Poticaj kupovinama eura dao je, pak, pozorno praćen indeks njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW, koji je pokazao poboljšanje raspoloženja njemačkih ulagača u prosincu na najvišu razinu u protekle dvije godine, čemu je doprinijela snažna izvozna izvedba tog najvećeg europskog gospodarstva.

ZEW indeks je ojačao u mjesec dana iznenađujućih 22,9 bodova, na 61,6 indeksnih bodova. "Taj podatak je prilično obećavajući, pruža nade u poboljšanje njemačke gospodarske izvedbe u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju te bi trebao biti pozitivan znak za euro", ustvrdila je Jodie Saul, ekonomistica pri CIBC World Marketsu. Euru je pomogao i njemački institut za ekonomska istraživanja objavivši Ifo indeks koji je u prosincu dosegnuo 99,6 bodova, te ukazao na porast poslovnog povjerenja na najvišu razinu u zadnjih pet godina u najvećem europskom gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙