FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj jena nastavio tonuti; rekordno nizak prema euru

LONDON, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Sve veći kamatni jaz izmeđuJapana i ostalih država pritisnuo je tečaj jena u utorak na svjetskimdeviznim tržištima na povijesno nisku razinu prema euru tevišegodišnje niske razine prema nizu ostalih značajnijih međunarodnihvaluta.
LONDON, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Sve veći kamatni jaz između Japana i ostalih država pritisnuo je tečaj jena u utorak na svjetskim deviznim tržištima na povijesno nisku razinu prema euru te višegodišnje niske razine prema nizu ostalih značajnijih međunarodnih valuta.

Do podneva je njegov tečaj oslabio 0,6 posto prema euru, potonuvši na 142,65 jena za euro. U odnosu na dolar ostao je na jučerašnjih 121,12 jena, nadomak najniže razine u zadnjih 32 mjeseca.

Istodobno, japanska valuta potonula je i prema čitavom nizu ostalih važnih međunarodnih valuta koje nose viši kamatni prinos, zabilježivši najniži tečaj prema kanadskom dolaru u zadnjih 13 godina, prema australskom dolaru u proteklih 8,5 godina te otprilike toliko i prema novozelandskom dolaru.

Kamatne stope u Kanadi i na Novom Zelandu, koje već nose veliki prinos u odnosu na japanskih gotovo nula posto, ovoga tjedna trebale bi biti ponovno podignute i to za 0,25 postotnih bodova, čime će se još više istaknuti velika razlika u prinosima u odnosu na japanski jen. Kanadska ključna kamatna stopa sada iznosi 3,0 posto, a novozelandska 7,0 posto.

"Jen je u devastirajućoj poziciji. Kamatne stope stavljaju ga u nepovoljni položaj prema svim ostalim valutama. Zbog toga već nekoliko tjedana svjedočimo golemom pritisku na jen u odnosu na ostale valute", ocijenio je situaciju na deviznim tržištima Armin Mekelburg, valutni strateg pri Hypovereinsbanku.

I tišina oko jena tijekom protekloga vikenda na sastanku ministara financija i guvernera najrazvijenijih država u svijetu G7 shvaćena je na deviznim tržištima kao zeleno svjetlo za nastavak prodaja jena.

Istodobno, britanska funta je oslabila uslijed neočekivanog pada industrijske proizvodnje, tako da funta stoji 1,7327 dolara. Tečaj eura ojačao je u utorak 0,6 posto prema dolaru, tako da stoji 1,1774 dolara. Dolarom se trgovalo i po 1,3089 švicarskih franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙