FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizni ulagači pozicioniraju se za novo povećanje američkih kamatnih stopa

LONDON, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Kako se ulagačipozicioniraju za novo podizanje američkih kamatnih stopa idućegatjedna, što će potaknuti još veći kamatni jaz između dolara i ostalihvažnih međunarodnih valuta, tečaj dolara na svjetskim deviznimtržištima zadržao je u petak dobitke u odnosu na jen i euro.
LONDON, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Kako se ulagači pozicioniraju za novo podizanje američkih kamatnih stopa idućega tjedna, što će potaknuti još veći kamatni jaz između dolara i ostalih važnih međunarodnih valuta, tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima zadržao je u petak dobitke u odnosu na jen i euro.

Do podneva je tečaj zelene valute blago oscilirao oko 0,1 posto prema euru i jenu. Euro tako stoji 1,1773 dolara, dok se tečaj jena kreće oko 120,54 jena za dolar.

Istodobno, dolar je oslabio nekih 0,4 posto prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,7468 dolara. Švicarski franak dobio je 0,2 posto na vrijednosti, te se dolarom trguje po 1,3057 franaka.

"Oscilacije tečaja valuta vezane su uz pozicioniranje na tržištu. Pokazatelji objavljeni ovoga tjedna nisu dali smjernice tržištu. Devizni ulagači sada špekuliraju oko mogućih promjena u tonu priopćenja američke središnje banke Fed. No, čak i da promjene ton, nije vjerojatno da će najaviti završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike", kazala je Lena Komileva, ekonomistica pri Tullet Prebonu.

Tržište očekuje da Fed u utorak ponovno podigne ključnu kamatnu stopu, 13. put uzastopno, na 4,25 posto.

Tečaj jena pogođen je revizijom naniže podatka o rastu japanskog gospodarstva u trećem ovogodišnjem tromjesečju s prvotnih 0,4 na 0,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙