FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dolar nastavio jačati, novozelandski najveći gubitnik

LONDON, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute usrijedu je na svjetskim deviznim tržištima ojačao prema većininajvažnijih međunarodnih valuta u očekivanju nastavka zaoštravanjaameričke monetarne politike, a najveći gubitnik bio je novozelandskidolar.
LONDON, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima ojačao prema većini najvažnijih međunarodnih valuta u očekivanju nastavka zaoštravanja američke monetarne politike, a najveći gubitnik bio je novozelandski dolar.

'Kivi' je potonuo nakon preporuke ulagačke banke Goldman Sachs o prodaji te valute zbog procjena da će novozelandsko gospodarstvo usporiti rast iduće godine. Nadalje, ulagače je zabrinulo i upozorenje iz agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard and Poor's da ta zemlja ima veliki manjak u bilanci plaćanja. To sve zasjenilo je očekivanja da će središnja banka Novoga Zelanda podići kamatne stope u četvrtak na 7,25 posto.

Tečaj 'kivija' potonuo je na 0,7055 američkih dolara, 1,6 posto u samo jedan dan. Oslabio je i tečaj australskog dolara, za 0,8 posto, na 0,7468 američkih dolara, nakon što je tamošnja središnja banka ostavila ključnu kamatnu stopu na 5,5 posto zbog slabijeg od očekivanja gospodarskog rasta.

Do podneva je tečaj dolara ojačao i 0,2 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,1753 dolara. Njegova vrijednost porasla je i 0,12 posto prema švicarskom franku, tako da stoji 1,3105 franaka. U odnosu na britansku funtu oslabio je 0,11 posto, tako da funta stoji 1,7346 dolara.

Istodobno tečaj jena stabilizirao se na 120,8 jena za dolar, te 141,99 jena za euro, blago se oporavivši nakon oštre korekcije zadnjih nekoliko dana.

Američki dolar ojačao je od početka godine za nekih 14 posto prema euru te 18 posto prema jenu, uglavnom pod utjecajem rasta američkih kamatnih stopa. Tržište očekuje da će američka središnja banka idućeg četvrtka podići ključnu kamatnu stopu za novih 0,25 postotnih bodova, na 4,25 posto.

"Svjedoci smo nastavka dobrog raspoloženja prema američkom dolaru. Pogledate li nedavne gospodarske pokazatelje SAD-a, svi su premašili očekivanja a dolar nastavlja ostvarivati i koristi od ovogodišnje glavne teme - kamatnih stopa", rekao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu. "Trenutno se događaju dobitonosne prodaje valuta koje nose visoke prinose, poput novozelandskog dolara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙