FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ifo indeks pritisnuo tečaj eura

LONDON, 24. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Slabiji od očekivanjaindeks njemačke poslovne optimističnosti pritisnuo je tečaj eura premadolaru u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima, uznemirivši ulagačeu pogledu tijeka podizanja kamatnih stopa u eurozoni.
LONDON, 24. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Slabiji od očekivanja indeks njemačke poslovne optimističnosti pritisnuo je tečaj eura prema dolaru u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima, uznemirivši ulagače u pogledu tijeka podizanja kamatnih stopa u eurozoni.

Do podneva je euro oslabio 0,16 posto prema dolaru, tako da stoji 1,1795 dolara.

Indeks poslovne optimističnosti njemačkog ekonomskog instituta Ifo objavio je pad poslovne optimističnosti u studenome na 97,8 indeksnih bodova, više nego se očekivalo.

Tržište se blago uznemirilo oko rasta kamatnih stopa u eurozoni, iako se i nadalje očekuje da Europska središnja banka (ECB) podigne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda u prosincu, s trenutnih dva posto.

"Ifo indeks je naglasio da bi povjerenje moglo biti krhko. ECB ne želi biti agresivan a zatim srušiti povjerenje", izjavio je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amroa. "Ipak, ne očekuje značajniji pad tečaja eura".

Fokus tržišta uglavnom je bio na podatku o njemačkom poslovnom povjerenju, budući je obujam trgovine slab zbog praznika u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙