FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj eura u zadnja tri tjedna prema dolaru

LONDON, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu jena svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najnižu razinu prema euru uprotekla tri tjedna po objavi zabilješke s posljednjeg zasjedanjaameričke središnje banke Fed koja je ukazala da se približavazavršetku ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
LONDON, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najnižu razinu prema euru u protekla tri tjedna po objavi zabilješke s posljednjeg zasjedanja američke središnje banke Fed koja je ukazala da se približava završetku ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Do podneva je tečaj eura dobio jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,1814 dolara. Tečaj zelene valute oslabio je i 0,8 posto prema japanskom jenu i švicarskom franku. Tako stoji 118,4 jena te 1,3111 švicarski franak. Britanska funta ojačala je 0,7 posto, na 1,723 dolara.

Dolar je početo tonuti još u utorak na njujorškom deviznom tržištu nakon što su trgovci pročitali zabilješku sa sastanka monetarnih zakonodavaca, koje je pokazalo da su manje zabrinuti inflacijom a više posljedicama nastavljenog rasta ključne kamatne stope.

"Tržište je protumačilo zabilješku pomirljivom; zakonodavci počinju razgovarati o svojoj izlaznoj strategiji iz ciklusa podizanja kamatnih stopa. To će sve više utjecati na dolar", smatra Bilal Hafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku.

Fed je u 12 navrata u posljednjih 18 mjeseci podigao kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice, na 4,0 posto, učinivši dolarske depozite vrlo privlačnima stranim ulagačima. Podizanje američkih kamatnih stopa doprinijelo je jačanju dolara za 16 posto prema jenu te 15 posto prema euru od početka godine.

Neki analitičari smatraju da će temeljni gospodarski odnosi u idućim tjednima biti u korist eura, kako američki pokazatelji ukazuju na neke slabosti dok se Europska središnja banka priprema za prvo podizanje kamatnih stopa u eurozoni u zadnjih pet godina.

"Mislim da će euro nastaviti jačati u idućih nekoliko mjeseci. Njime će se ponovno trgovati po 1,2 dolara. Nakon toga mogli bismo biti svjedoci jačanja dolara", izjavio je Greg Gibbs, valutni strateg Royal Bank of Canada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙