FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj jena na rekordno niskoj razini prema euru

LONDON, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je nasvjetskim deviznim tržištima u petak na rekordno nisku razinu premaeuru te najnižu u zadnja 32 mjeseca prema dolaru kako je podizanjekamatnih stopa u eurozoni istaknulo gotovo nulte kamatne stope uJapanu.
LONDON, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je na svjetskim deviznim tržištima u petak na rekordno nisku razinu prema euru te najnižu u zadnja 32 mjeseca prema dolaru kako je podizanje kamatnih stopa u eurozoni istaknulo gotovo nulte kamatne stope u Japanu.

Tako je tečaj eura dosegnuo rekordnih 141,65 jena. Tečaj dolara porastao je 0,7 posto prema jenu, dosegnuvši 120,7 jena, najviše od travnja 2003.

Europska središnja banka podigla je kamatne stope u četvrtak s 2,0 na 2,25 posto, kao što su tržišta i očekivala, potaknuvši uzlet tečaja eura prema jenu na povijesno najvišu razinu.

No, slabi izgledi za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike u eurozoni potaknuli su prodaje eura u odnosu na dolar. Tako je tečaj eura oslabio 0,6 posto prema dolaru, na 1,1709 dolara.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet stavio je jasno na znanje da se banka neće žuriti s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, što znači da će američka valuta i nadalje ostvarivati koristi od kamatnog jaza. Naime, ključna kamatna stopa u SAD-u sada iznosi 4,25 posto.

To je pomoglo dolaru da ojača i 0,4 posto prema švicarskom franku, na 1,3184 franaka. U odnosu na britansku funtu porastao je 0,14 posto, pa se funtom trguje po 1,7285 dolara.

Valutni ulagači bit će na oprezu i zbog mogućih izjava Tricheta i ostalih središnjih bankara te ministara financija na sastanku skupine G7 u Londonu u petak i subotu. "G7 možda dade oštrije izjave u vezi potrebne fleksibilnosti valuta, što bi moglo potaknuti korekcije tečaja dolara prema jenu", rekao je Adam Myers, valutni strateg pri UBS-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙